Начини како да направите портрет позадина во Photoshop [вклучувајќи и други алатки]

Викторија Лопез25 март 2024 годинаКако да

Кога уредуваме слики, има некои околности кога треба да додадеме портрет позадина на неа. Тоа е затоа што може да даде друго влијание и вкус на самата фотографија. Може да биде прекрасна глетка, дезени и еднобојни. Значи, ако сакате да додадете портрет позадина на вашата фотографија, погледнете ја оваа објава веднаш. Ние ќе ви покажеме како да направите портрет позадина во Photoshop и друг сигурен софтвер.

Како да направите портрет позадина

Дел 1. Што е портрет фото позадина

Кога разговарате за заднина за портрет, тоа е сценографијата, бојата или поставките зад главниот предмет на фотографијата. Можам да одиграм витална улога во целокупната естетика и композиција на портретот. Може да влијае на фокусот на сликата, тонот и расположението. Позадината на портретната фотографија е исто така уште еден елемент што може да пренесе порака до своите гледачи. Портретот може да каже за среќа, возбуда, очај, тага и многу повеќе. Исто така, постојат различни типови на позадини за портрети. За да ви дадеме едноставна идеја, можете да ги видите различните типови на позадина на портрет подолу.

Природна позадина

Природната позадина ја покажува и користи вистинската убавина на природата. Некои од примерите се плажи, пејзажи, градини, шуми и многу повеќе. Заднината може да додаде чувство на поврзаност, длабочина и димензија на отворено. Со оваа позадина, можете да ја направите вашата слика поприродна и привлечна за очите на другите луѓе.

Позадина со цврста боја

Друг тип на портрет фото позадина е Позадина со цврста боја. Од самото име, се работи за тоа да имате едноставна и обична обоена позадина на вашата слика. Може да обезбеди чиста естетика, привлекувајќи внимание на главната тема без одвлекување. Позадината најчесто се користи за слики од глава, професионални портрети и студиска фотографија.

Шаблони позадини

Позадините со шема може да додадат визуелен интерес и ефект. Може да ја надополни темата и облеката на главниот предмет. Но, секогаш запомнете дека е неопходно да се избере шема што не се натпреварува со темата.

Дел 2. Како да направите црна позадина портрет на MindOnMap

Ако сакате едноставен уредувач на позадина за портрет, користете Бесплатен онлајн отстранувач на позадина MindOnMap. Додавањето портрет позадина со помош на алатката е едноставно. Тој нуди едноставен интерфејс, што го прави функционален за сите корисници. Исто така, можете да вметнете различни позадини. Можете да вметнете позадина во еднобојна боја или слика врз основа на вашите потреби. Со ова, можете да додадете која било портретна позадина што ја сакате за вашата слика. Дополнително, можете дури и да ја исечете фотографијата за да го постигнете посакуваниот резултат. Исто така, има различни соодноси на аспект, што може да ви помогне ефективно и полесно да ја исечете сликата со портрет позадина. Ако сакате да го знаете процесот како да додадете портрет позадина користејќи ја алатката, видете ги чекорите подолу.

1

Пристап Бесплатен онлајн отстранувач на позадина MindOnMap на вашиот прелистувач. Потоа кликнете Постави слики за да ја додадете фотографијата.

Додајте слики за поставување фотографии
2

Ако сакате да додадете позадина за портрет во еднобојна боја, одете во делот Уреди > Боја. Потоа, изберете ја саканата боја за вашата фотографија.

Додадете црна позадина на портрет
3

Можете исто така да ја користите одликата Crop од горниот интерфејс ако сакате да ги отстраните несаканите делови од сликата. Можете исто така да изберете како сакате да ја исечете сликата од опцијата Aspect Ratio.

Исечете ја позадината на портретот на сликата
4

Ако веќе сте задоволни со резултатот, притиснете Преземи за да започнете со зачувување на вашата слика со заднина за портрет во еднобојна боја.

Преземете ја позадината на портрет на слика

Дел 3. Како да креирате портрет позадина во Photoshop

Adobe Photoshop е уште еден софтвер што се користи за создавање портрет позадина на вашиот компјутер. Со оваа програма, можете ефективно да вметнете и креирате која било портретна позадина на вашата слика. Можете да додавате различни типови и бои на позадина на портрет. И тоа може да ви помогне отстранете ја позадината од сликата. Сепак, процесот на создавање портрет позадина не е толку лесен кога користите Photoshop. Неговиот главен интерфејс е комплициран за разбирање поради неговите бројни опции и функции. Со ова, може да збуни некои корисници, особено почетниците, кога ја користат програмата. Плус, Photoshop не е бесплатен. По неговата 7-дневна бесплатна пробна верзија, софтверот ќе бара од вас да го купите неговиот план за претплата, што е скапо. Значи, ако сакате да научите како да направите портрет во црна позадина во Photoshop, користете ги методите подолу.

1

Преземи Adobe Photoshop на вашите Windows или Mac компјутери. Потоа, одете во Датотека > Отвори за да ја вметнете сликата што сакате да ја уредите.

2

После тоа, одете на левиот интерфејс и изберете ја алатката Избор. Користете ја алатката за да го изберете главниот предмет од фотографијата.

Користете ја алатката за избор
3

Откако ќе го изберете главниот предмет, одете во опцијата Select > Inverse. Можете да видите тенок од горниот дел на интерфејсот.

Изберете обратна опција
4

Потоа, одете во опцијата Боја и користете ја црната боја. После тоа, користете го курсорот на глувчето, кликнете на фотографијата и ќе видите дека фотографијата ќе има црна портрет позадина со главниот предмет напред.

Променете го Портрет во црно
5

Кога ќе завршите со постапката, зачувајте ја конечната слика со кликнување на опцијата Датотека > Зачувај како. После тоа, веќе можете да ја видите вашата слика на вашиот компјутер.

Одете на датотеката Зачувај како опција

Дел 4. Како да направите портрет позадина на телефон

Дали сакате апликација што може да ја направи позадината еднобојна во портрет? Потоа, користете ја апликацијата Background Eraser. Со ова отстранувач на позадина на сликата, можете да ја додадете вашата слика и да направите позадина за портрет во еднобојна боја за само неколку минути. Може да понуди различни цврсти бои што ви се потребни за вашата слика. Исто така, покрај тоа, можете дури и да користите друга слика и да ја направите како ваша позадина за портрет. Сепак, има некои недостатоци што мора да ги знаете кога ја користите апликацијата. Ако сте поврзани на интернет, апликацијата ќе прикажува различни реклами што може да ве вознемируваат за време на процесот на уредување. Плус, има моменти кога апликацијата не работи добро. Но, ако сакате да знаете како да направите портрет позадина користејќи ја апликацијата, видете ги чекорите подолу.

1

Преземете и инсталирајте Полесно за позадина на вашиот телефон. Стартувајте го за да ја започнете главната процедура.

2

Кликнете Креирај и додајте ја сликата од вашата фотографија. Можете исто така да ги изберете сликите што ги нуди апликацијата.

3

Потоа, одете во опцијата Позадина. Откако ќе кликнете, ќе видите различни бои под главниот интерфејс. Изберете ја претпочитаната боја за вашата слика.

4

Притиснете го симболот Проверете и допрете Зачувај од горниот десен интерфејс за да ја зачувате сликата со позадина во еднобојна боја.

Додајте портрет телефон во позадина

Дел 5. Најчесто поставувани прашања за тоа како да направите позадина за портрет

Што прави добра позадина за портрет?

Кога користите портрет позадина, секогаш размислете дали одговара на предметот. Исто така, погрижете се заднината и темата да не се натпреваруваат едни со други, особено кога привлекуваат внимание од гледачите. Значи, кога избирате позадина за портрет, проверете дали е соодветна и дека може да се спои со темата.

Како сликате портрет позадина?

За сликање портрет позадина, мора да користите боја со неверојатна текстура. Исто така, најдобро е да ја земете предвид бојата што ќе ја користите. На пример, ако сакате неутрална и разноврсна, тогаш најдобро е да користите сива боја за портрет позадина.

Како се прави ефект на портрет?

Можете да направите ефект на портрет врз основа на софтверот за уредување слики што го користите. На пример, можете да користите Бесплатен онлајн отстранувач на позадина MindOnMap за да додадете портрет позадина на вашата слика. Поставете ја фотографијата, одете во делот Уреди > Боја и изберете ја посакуваната позадина за портрет. Потоа, кликнете Преземи за конечната процедура.

Заклучок

Постот ви помогна да научите како да направите портрет позадина во Photoshop и други корисни алатки. Сепак, постојат некои софтвери за уредување слики кои имаат комплициран интерфејс и се скапи. Значи, ако сакате лесно да додадете портрет позадина на вашата слика без трошење, користете Бесплатен онлајн отстранувач на позадина MindOnMap. Алатката е способна да ви помогне да го добиете посакуваниот исход за само неколку секунди.

Направете умствена мапа

Направете ја вашата умствена мапа како што сакате

MindOnMap

Лесен за употреба креатор на мапирање на мислите за визуелно да ги нацрта вашите идеи онлајн и да инспирира креативност!