Како да изградите дијаграм на рибина коска во Word: Решете со целосни чекори

Викторија ЛопезНое 18, 2022 годинаКако да

Пред да научиме како да се направи дијаграм на рибина коска во Word, ајде да имаме мал увид во дијаграмите со рибини коски. Ако сакате да дојдете до коренот на проблемот, дијаграмот со рибина коска е тој што ќе ви помогне. Дијаграмите со рибини коски ја прикажуваат причината и последицата на ситуацијата, каде што ефектите обично го зголемуваат главниот проблем. Затоа, причините се анализираат и наредени за да ви помогнат да го запрете проблемот. Понатаму, тоа е дијаграм со форма како риба. Тоа е местото каде што причините се напишани на горниот дел од телото, а ефектите на долниот или на опашот.

Од друга страна, Word, изработувачот на документи на кој сме навикнати, е иновиран да биде алатка за правење дијаграми, мапи, дијаграми на текови итн. , и SmartArt. Така, да бидеме сведоци на тоа како овој софтвер за обработка на документи може да биде добар за дијаграмирање на рибини коски.

Направете дијаграм на рибина коска во Word

Дел 1. Бонус: Направете дијаграм за рибина коска со најдобрата алтернатива на Word

Дозволете ни првично да го дадеме бонусниот дел. Ова ќе ви даде претходна благодарност за најдобрата алтернатива на Word, само во случај да ви треба. MindOnMap е она за што зборуваме. Тоа е онлајн алатка за мапирање на мислите што ви овозможува бесплатно да креирате дијаграм на рибина коска. Понатаму, ќе ви биде мило да ги видите опциите за матрици што можете да ги користите кога правите дијаграм со рибина коска во алтернативата на овој Word, бидејќи доаѓа со голем број форми, стрелки и икони. Преку овие матрици, ќе ви биде полесно да бидете стратешки и интуитивни во правењето на вашите задачи за илустрација, настрана од дијаграмот со рибина коска.

Не само тоа, MindOnMap доаѓа и со обемно складирање на облак. Тоа ќе ви овозможи да чувате копии од вашите проекти подолго време, што ќе биде корисно за вас да заштедите простор на вашиот уред. Згора на тоа, нема да треба да плаќате ништо, бидејќи можете да го користите бесплатно без ограничување. Бидејќи е бесплатен, дали тоа значи дека ќе носите досадни реклами? Воопшто не, бидејќи е бесплатен и безбеден од какви било реклами таму!

Како да направите дијаграм на рибина коска во алтернатива на Word

1

Влезете на страницата

Пред сè друго, прво мора да ја посетите официјалната веб-страница на MindOnMap. Не треба ништо да преземате. Само кликнете на Креирај онлајн табот, најавете се со вашата сметка за е-пошта и продолжете со следниот чекор. Исто така, можете да ја користите десктоп верзијата на MindOnMap за да креирате дијаграми со рибни коски со кликнување на Бесплатно преземање копче.

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

Земете MINdOnMap
2

Пристапете до Создавачот на дијаграми на текови

Можете да го користите креатор на дијаграм на рибина коска со кликнување на Ново таб. Сепак, овој пат да го искористиме неговиот творец на дијаграми на текови. Кликнете на Мојата шема на текови избор, а потоа притиснете го Ново дијалог на десната страна на страницата.

Умот на мапата Мој дијаграм на текови
3

Создадете ја Рибната коска

На главното платно, изберете ја темата што сакате да ја користите од десната страна. Потоа, почнете да го креирате дијаграмот на рибната коска со избирање форма од левата страна на интерфејсот. Работете прво за главата, потоа за коските, па за опашот. Ве молиме, имајте предвид дека ова е навигација со слободна волја, така што можете да ја вклучите секоја форма што ја сакате се додека изгледа како риба.

Умот на мапата Креирај Fishbone
4

Обележете ја Рибината коска

Откако ќе го нацртате дијаграмот, можете да го означите според деталите што сакате да ги вклучите. Исто така, ве молиме означете го вашиот проект во горниот десен агол на интерфејсот, како што се гледа на сликата погоре.

5

Извезете го дијаграмот

Конечно, можете да притиснете на CTRL+S на вашата тастатура за да го зачувате проектот на облакот. Во спротивно, ако сакате да го преземете, кликнете на Извоз икона во горниот лев агол и изберете го неговиот формат.

Умот на мапата Извоз на Fishbone

Дел 2. Како да се изгради дијаграм на рибина коска во Word

Сега за да одговориме на едно од најпоставуваните прашања, дали Word има шаблон за дијаграм со рибина коска? Одговорот е никаков. Иако Word содржи функција SmartArt со многу шаблони, жално е што оваа функција нема за дијаграмот на рибина коска. Со тоа што е кажано, ќе треба да вложите труд и време за да создадете, бидејќи тоа ќе го направите со вметнување форми поединечно. За разлика од MindOnMap, во Word, ќе треба да пристапите до формите истовремено по другиот, што го прави понавремено. Од друга страна, не можеме да ги игнорираме уредите што ги нуди овој софтвер, матрици кои ќе ви помогнат да изградите пријателски и елегантен дијаграм на рибина коска. Значи, за да видите како функционира, видете ги чекорите подолу.

Како да нацртате дијаграм на рибина коска во Word

1

Отворете празен документ

Стартувајте го Word на вашиот компјутер, а потоа кликнете на Празен документ избор за отворање уредна страница.

2

Пристапете до формите

Следно, на главното платно на празниот документ, одете на Вметнете мени. Потоа, изберете го Облик икона меѓу опциите за елемент таму. Ве молиме имајте предвид како пристапувате до него, бидејќи ќе треба повторно да го процените целото време.

Секција за форми на зборови
3

Направете го дијаграмот за рибина коска

Сега можете да започнете креирање на дијаграмот на рибната коска. Ве молиме имајте предвид дека освен формите, ќе ви требаат и стрелки и линии. Овие стрелки се и во опцијата Shapes. Потоа, можете да ставите етикети на дијаграмот за време или откако ќе го направите.

Збор празно Креирај дијаграм на рибина коска
4

Зачувајте го дијаграмот во секое време

Можете да го дизајнирате вашиот дијаграм со рибина коска на Word за време на креирањето. Како и да е, ако сте завршиле со создавањето, зачувајте го соодветно. Ако не знаете како да го направите тоа, кликнете на Датотека мени и изберете Зачувај како таб.

Дел 3. Најчесто поставувани прашања за правење дијаграм на рибина коска во Word

Може ли да креирам дијаграм во Word бесплатно?

Да. Word има бесплатен пробен период кој можете да го користите еден месец и ќе ве насочи кон неговата платена верзија.

Дали шаблонот за дијаграм на рибина коска е бесплатен за преземање?

За жал, Word не доаѓа со шаблон за дијаграм со рибина коска. Во меѓувреме, дури и шаблоните достапни во Word не се за преземање.

Во кој формат Word може да го извезе мојот дијаграм на рибина коска?

Word може да го извезе вашиот дијаграм на рибина коска како документ за збор, шаблон, PDF, веб-страница и други формати на документи. За жал, освен документот и PDF-от, не можете да имате различни формати, особено слики.

Заклучок

Да се заокружи, креирање дијаграм на рибина коска во Word е предизвик бидејќи ќе треба да го направите од нула. Во меѓувреме, со својата најдобра алтернатива, MindOnMap, дури и ако го направите дијаграмот на рибината коска од нула, тоа е многу полесно од Word. Дополнително, можете да го олесните и многу со користење на шаблонот за рибина коска под неговата функција за мапирање на умот. Без разлика на вашата функција во MindOnMap, бидете сигурни дека сепак ќе ја имате истата стапка на процедура.

Направете умствена мапа

Направете ја вашата умствена мапа како што сакате

MindOnMap

Лесен за употреба креатор на мапирање на мислите за визуелно да ги нацрта вашите идеи онлајн и да инспирира креативност!