Дознајте што е 4M елемент за анализа на корените причини и знаете како да го користите и креирате

Џејд Моралес28 јули 2022 годинаЗнаење

Да се фрлиме во светот на бизнисот доаѓа со огромна одговорност. Деловните луѓе мора да се фокусираат на подобрување и развој на процесот на производство. Растот на специфични тактики и услуги на една компанија има витална улога и значителен придонес за да расте профитот. Затоа луѓето кои го вклучуваат светот мора да бараат соодветно истражување за тоа што треба да направат за да го овозможат тоа. Во согласност со тоа, овој напис може да ви помогне со можните методи за градење на солидно производство во вашиот бизнис. Придружете ни се за да разговараме за дефиницијата и целта на Анализа на корените на 4M и нејзиниот пример. Дозволете ни да копаме длабоко во тоа каква способност може да понуди што можеме да ја искористиме за подобрување на нашиот бизнис. Дополнително, ќе ја знаеме одличната алатка што можеме да ја користиме при креирањето на методот за анализа 4M. Без понатамошно одложување, прицврстете се и видете ја можноста да го подобрите вашиот бизнис.

Метод 4M

Дел 1: Што е 4M?

Што е 4М

4M е метод за идентификување на причината зад специфичните ефекти. Методот поседува четири категории, а исто така е и името на Методот - материјал, метод, машина и човек. Овие категории се елементите што го градат Методот. Ова се суштинските рецепти кои треба да ги анализираме и истражиме бидејќи придонесуваат за постигнување на нашата цел. Како што ви даваме малку позадина за овој метод, идејата за користење на 4M е од Каоро Ишикава. Методите се одличен посредник кој може да им помогне на сите да анализираат одреден проблем преку четирите елементи. Така, многу персонал во областа на маркетингот го крадат ова за своите мелења.

Од друга страна, анализата 4M е одлична помош за решавање на одреден проблем. Се применува дури и надвор. Ве молиме погледнете подолу додека ги објаснуваме четирите елементи во пристапот на методот 4M.

1

Материјал е елементот што зборува за опипливото нешто што треба да го искористиме за да ја постигнеме нашата цел или да дадеме решение на проблемот.

2

На Метод е тактиката за тоа како можеме да ги искористиме материјалите за да придонесеме за подобрување, решавање и постигнување на целта за нашето мелење.

3

На Машина е малку сличен на материјалот. Сепак, овие се поголеми и многу покорисни од материјалните. Во некои аспекти, други машини можат да бидат производител на материјал што ќе го користиме.

4

Човекот може да го искористи целиот овој материјал и машини и да ги овозможи сите методи. .

Дел 2: Како да се користи 4M анализа?

Анализата 4M е од суштинско значење за многу луѓе, особено за маркетинг и деловно производство. Секоја информација во врска со нашето мелење е клучен елемент што можеме да го решиме при користењето на методот 4M. Како што го правиме посеопфатно, користењето техники како 4M мора да биде на прво место со познавање на деталите и целта на вашата работа. На пример, познавањето на силните и слабите страни на компанијата е значаен чекор што треба да се направи. Друга работа што треба да ја запомниме при користењето на методот 4M е видот на производството и природата на нашата компанија. За оваа информација, користењето на 4M е за подобрување на одреден проблем дури и надвор од корпоративниот свет или кој било аспект.

Дел 3: Примери на 4Ms

Овој дел ќе ги види различните видови 4M методи. Неколку од овие примери се оперативниот менаџмент на 4M, управувањето со квалитетот на 4M и континуираниот развој на вештини на 4M.

◆ Оперативниот менаџмент на 4M се фокусира на познавање на деталите помеѓу раководството на нашите операции. Тоа е корисен начин да се подобри начинот на кој произведуваме производи и услуги.

◆ Управувањето со квалитет на 4M е процес каде што длабоко копаме во квалитетот на нашето управување.

◆ Постојаниот развој на вештини на 4M се справува со основните елементи во корпоративниот свет, постојано учи и стекнува нови вештини. Овој пример на 4M е одличен метод за да се осигура дека развојот на вештините во компанијата е континуиран и незапирлив.

Дел 4: Како да се направи умствена мапа со 4M

Продолжувајќи кон следниот дел од статијата, можеме да ја видиме одличната алатка што можеме да ја користиме за да направиме метод на анализа 4M. Ако сакате да создадете 4M, мора да знаете што е MindOnMap суштината е со 4м. Тоа е онлајн алатка со различни функции за правење други мапи, како што е анализа од 4 метри. Поседува различни функции, како на пример користење на различни бои, фонтови, форми, елементи на мапата за да се направи попристапен и да изгледа професионален. Тоа е бесплатна алатка до која секој може да пристапи и да ја користи без компликации. За тоа, сега ќе ви ги претставиме инструкциите што можеме да ги следиме при изработка на мапа на методот 4M.

1

Одете на веб-страницата на MindOnMap за да ги видите неговите целосни карактеристики. Во средината, кликнете на Креирај онлајн или Бесплатно преземање.

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

Земете MINdOnMap
2

После тоа, изберете го Ново табот и лоцирајте го Рибина коска од шаблоните за функции.

MindOnMap Нов Fishbone
3

Во средината на веб-страницата, можете да го видите Главен јазол. Кликнете на неа и одете на Додај јазол на горниот дел од веб-страницата.

Главен јазол MindOnMap
4

Додадете четири Јазли што ќе послужи како Материјали, Методи, Машина, и Човекот.

MindOnMap Додајте јазли
5

Од јазлите, сега можете да додадете Подјазли како елементи под вашите јазли. Сега можете да ги елаборирате јазлите за посеопфатна мапа во овој чекор.

MindOnMap Додајте подјазли
6

Следниот чекор е финализирање на информациите со вашата карта. Можете исто така да ја промените бојата на секој елемент со кликнување на Сјај на десната страна.

Промена на темата MindOnMap
7

Кликнете на Извоз копчето на горната страна, а потоа изберете го форматот што го сакате за вашата карта.

Копче за извоз на MindOnMap

Дел 5: ЧПП за методот на анализа 4M

Што е мерење во дијаграмот на рибната коска?

Мерењето на дијаграмот на рибината коска има за цел да ги знае причините зад недостатоците, проблемите и проблемите. Тоа ни помага да утврдиме неисправни бројки. Неопходно е да се избегнат прашањата што можат да нè попречат да ја подобриме нашата компанија.

Која е разликата помеѓу машината и материјалите во анализата на коренот на методот 4M?

Материјалите се опипливи работи често. Сепак, може да биде и квалитетен и потрошен со одредена организација. Од друга страна, Машините се опремата што управува со процесот да тече и да произведува производи што е можно побрзо.

Дали анализата 6М и анализата 4М е исто како и 4М анализата?

Анализата 6M и анализата 4M се приближно слични една на друга. Сепак, 6M е поширок од методот 4M за нивно диференцирање. Анализата на 6M може да разговара за моделот на идеи за одредена група. Сепак, анализата 4M се фокусира само на управување со материјалот човек-пари.

Заклучок

Како што го ставивме до заклучок, можеме да видиме како функционираат овие различни елементи за да им дадат на конкретните групи или компании да го подобрат. Дополнително, сега можеме да видиме како анализата 4M може да биде суштински метод што можеме да го искористиме за да ја овозможиме. Затоа споделете го ако познавате некој на кој му треба за да им помогне на многу луѓе да го подобрат своето производство. И ние препорачуваме алатка која е лесна за употреба - MindOnMap.

Направете умствена мапа

Направете ја вашата умствена мапа како што сакате

MindOnMap

Лесен за употреба креатор на мапирање на мислите за визуелно да ги нацрта вашите идеи онлајн и да инспирира креативност!