Длабински преглед на овие 6 креатори на дијаграми за афинитет

Џејд МоралесНое 03, 2022 годинаПреглед

Дали сакате да креирате дијаграм за афинитет, но не знаете од каде да започнете и што да правите? Тогаш, ако тоа е вашиот проблем, овој напис е вашиот одговор. Ќе ви понудиме бројни импресивни софтвер за дијаграм на афинитет може да се обидете онлајн и офлајн. Исто така, ќе ги откриете добрите и лошите страни на секоја апликација. На овој начин, ќе ви биде дозволено да изберете која алатка треба да ја претпочитате. Значи, без понатамошно одложување, веднаш да ја прочитаме оваа статија за да ги откриеме овие шест алатки за дијаграм на афинитет.

Софтвер за дијаграм на афинитети

Дел 1: Одличен онлајн создавач на дијаграми за афинитети

MindOnMap

Умот на мапата

За да креирате дијаграм на афинитет, мора да ви треба изработувач на дијаграми за афинитет. Во тој случај, можете да користите MindOnMap. Оваа онлајн алатка е одлична кога станува збор за правење дијаграм за афинитет. Има бројни алатки што можете да ги користите, како форми, бои, големина и стилови на фонтот, стрелки итн. На овој начин, можете лесно да ги распоредите и организирате податоците и нивната врска. Исто така, оваа апликација може да прави многу работи, како што се создавање мапи за емпатија, семантички карти, мапи на засегнати страни и многу повеќе. MindOnMap е погоден и за почетници бидејќи има директен интерфејс со основни процедури за креирање различни мапи, особено дијаграми за афинитет. Покрај тоа, оваа алатка е бесплатна 100%. За разлика од другите алатки, можете да уживате во сите негови карактеристики и алатки без да купувате ништо. И на крај, може автоматски да ја зачува вашата работа, за да не треба да се грижите ако случајно го исклучите уредот. Повторно, ако барате подобар создавач на дијаграми за афинитет, MindOnMap е најдобрата апликација за вас.

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

ЗА

  • Има едноставен интерфејс и е совршен за почетници.
  • 100% бесплатно.
  • Достапно на скоро сите прелистувачи, како Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge итн.
  • Зачувајте ја вашата работа автоматски.
  • Нуди шаблони подготвени за употреба.
  • Достапно за секој прелистувач.
  • Извезете умствени карти во SVG, JPG, DOC, PNG и многу повеќе.

КОНС

  • Потребна е интернет-врска за користење на апликацијата.

Креативно

Creately онлајн алатка

Креативно е уште еден креатор на дијаграми за афинитети на интернет што можете да го користите. Ова е една од најголемите онлајн апликации што можете да ги користите, особено ако сакате да ги организирате вашите податоци. Покрај тоа, оваа апликација нуди шаблони за дијаграми за афинитети што можете да ги користите. На овој начин, веќе можете да започнете да го креирате вашиот дијаграм за афинитет. Исто така, можете да користите различни форми, бои и текст на вашиот дијаграм, така што ќе биде уникатен и пријатен за окото на луѓето.

Покрај тоа, Creately има пријателски кориснички интерфејс и основни чекори за креирање дијаграм на афинитет, кој е совршен за непрофесионални корисници. Можете исто така да ја користите оваа алатка за да соработувате со врсниците за лесно да давате и земате суштински идеи. Сепак, овој онлајн софтвер има ограничено складирање при користење на бесплатната верзија. Исто така, можете да креирате само една папка, што не е добро за корисниците. Мора да купите претплата ако сакате неограничен простор и повеќе одлични функции. И на крај, мора да ви треба интернет конекција за да управувате со оваа апликација.

ЗА

  • Има пријателски кориснички интерфејс, кој е погоден за почетници.
  • Обезбедува различни шаблони подготвени за употреба.
  • Одлично за соработка и бура на идеи.

КОНС

  • Карактеристиките се ограничени на бесплатната верзија.
  • Нема да работи без интернет конекција.
  • Скапи.

Миро

Миро онлајн алатка

Друг онлајн софтвер за дијаграм на афинитет што можете да се обидете да го користите е Миро. Тоа е онлајн алатка која нуди претходно изградени шаблони. Овие шаблони за дијаграми за афинитет ви помагаат да ги консолидирате и распоредите идеите од вашите сесии за бура на идеи. Со помош на оваа онлајн апликација, можете лесно да го креирате вашиот афинитетен дијаграм. Покрај тоа, постојат неколку алатки што можете да ги користите, вклучувајќи облици, пораки, лепливи белешки, линии за поврзување итн.

Дополнително, Миро нуди тимска соработка, планирање, состаноци, работилници и други активности. Вашиот завршен дијаграм на афинитет може да се зачува и во различен формат. Може да се зачува како PDF, слика и многу повеќе. Но, за жал, користењето на Миро може да биде малку збунувачки. Силно се препорачува да побарате помош од експерти или искусни корисници кога користите софистицирани алатки. Можете исто така да ја користите бесплатната верзија, иако има одредени ограничувања. Достапни се само три табли за уредување. Затоа, мора да купите претплата за да извлечете максимум од оваа онлајн алатка.

ЗА

  • Обезбедува бесплатни шаблони за дијаграми за афинитет.
  • Добро за бура на идеи и организирање идеи.

КОНС

  • Не е совршен за непрофесионален корисник.
  • За ракување со апликацијата, потребна е интернет конекција.
  • Купете претплата за да уживате во понапредните функции.

Дел 2: Создавач на дијаграм за афинитет офлајн

Xmind

Алатка за работна површина Xmind

Откако ќе ги откриеме онлајн алатките за креирање на вашиот дијаграм на афинитет, да продолжиме со алатките што можете да ги користите на вашиот десктоп. Една од најдобрите офлајн апликации што можете да ги испробате е Xmind. Можете да го креирате вашиот дијаграм на афинитет овде. Оваа офлајн алатка нуди бројни шаблони за дијаграми за афинитети што можете да ги користите. Исто така, има многу алатки во оваа апликација кои можат да ви помогнат при креирањето на вашиот дијаграм за афинитет, како што се различни форми, стрелки, бои, позадини итн. Покрај тоа, Xmind е одличен за организирање информации, креирање план, бура на идеи и многу повеќе . Сепак, има моменти кога оваа апликација не работи добро, особено кога работите со големи димензии на датотеки. Исто така, не поддржува непречено лизгање со помош на глувчето кога користите Mac.

ЗА

  • Нуди претходно изградени шаблони за дијаграми за афинитет.
  • Сигурен за организирање идеи, соработка со врсници, планирање итн.

КОНС

  • Опцијата за извоз е ограничена.
  • Не поддржува непречено лизгање кога го користите на Mac.

Microsoft PowerPoint

Power Point Desktop Tool

Друг офлајн создавач на дијаграми за афинитети што можете да го пробате е Microsoft PowerPoint. Вклучува различни способности, вклучувајќи ја и можноста за инкорпорирање фотографии, форми, транзиции, анимации, слајдови и многу повеќе. Инструкциите на овој софтвер ќе помогнат да се создаде фантастичен и карактеристичен дијаграм на афинитет. Дополнително, има лесен за користење интерфејс. Така, користењето на апликацијата не е тешко. Сепак, Microsoft PowerPoint е скап. За да добиете уште пофантастични карактеристики, мора да ја купите апликацијата. Исто така, оваа алатка нема шаблони подготвени за употреба.

ЗА

  • Зачувајте го крајниот излез веднаш.
  • Совршен за непрофесионални корисници.

КОНС

  • Софтверот е скап.
  • Купете го софтверот за да искусите напредни функции.
  • Процесот на преземање и инсталација е комплициран.

Wondershare EdrawMind

Алатка за работна површина Edraw Mind

Друга десктоп апликација што може да ја користите за да креирате дијаграм на афинитет е Wondershare EdrawMind. Обезбедува многу шаблони, вклучително и шаблони за дијаграми за афинитети, кои можете да ги користите. Исто така, има едноставен интерфејс, кој е погоден за почетници. Нуди клип уметност, примероци или шаблони за креирање семантички карти, дијаграми на текови, концептни мапи, SWOT анализа, мапи на знаење и многу повеќе. Ова е една од најголемите корисни апликации што можете да ги преземете на вашиот десктоп. Овој софтвер ви овозможува да размислувате со вашата група, тимови, итн. Сепак, оваа алатка има неколку проблеми каде што опцијата за извоз не се појавува. Дополнително, ако сакате да користите понапредни функции, мора да ја купите апликацијата.

ЗА

  • Совршен за почетници.
  • Обезбедува бројни бесплатни шаблони.

КОНС

  • Кога ја користите бесплатната верзија, има некои случаи кога опцијата за извоз не се прикажува.
  • Купете софтвер за да уживате во повеќе одлични функции.

Дел 3: Споредбена табела на создавачи на дијаграми на афинитет

Корисници Тешкотија Платформа Цените Карактеристики
MindOnMap Почетник Лесно Google, Firefox, Microsoft Edge Бесплатно Непречено во процесот на извоз.
Одлично за планирање на проекти.
. Сигурен во контурите.
Создадете различни мапи.
Креативно Почетник Лесно Google, Firefox, Microsoft Edge Лични: $4 месечно
Тим: $4.80 Месечно
Добро за организирање на мислите.
Нуди алатки за бура на идеи.
Миро Напреден корисник Комплицирано Google, Firefox, Microsoft Edge Стартер: $8 месечно
Деловно: $16 месечно
Добро за бура на идеи.
Нуди шаблони подготвени за употреба.
Xmind Почетник Лесно Windows, iPad, Android, Linux, Mac $79 Еднократна такса
Про верзија: $99 Еднократна такса
Добро за мапирање концепти/умови.
Добро за планирање.
PowerPoint Почетник Лесно Windows, Mac Само Excel: $6 месечно
Пакет на Microsoft Office: $109.99
Креирајте презентации.
Вметнете слики и видеа.
Креирајте графички организатори.
EdrawMind Почетник Лесно Linux, iOS, Mac, Windows и Android Лични: $6,50 месечно Нуди бројни шаблони.
Подобро за управување со проекти.

Дел 4: Најчесто поставувани прашања за софтверот за дијаграм на афинитети

Во која ситуација се корисни дијаграмите за афинитет?

Дијаграмот на афинитет групира неколку концепти во нивните логички односи. Тоа е резултат на планираната сесија за бура на идеи. Користете го за генерирање, уредување и составување податоци за услуга, метод, комплициран проблем, проблем итн.

Кои се најдобрите практики за правење дијаграми за афинитет?

Најдобрата практика што мора да ја направите е да водите сесија за бура на идеи, да ги категоризирате вашите идеи и да ги организирате сите ваши идеи. На овој начин, можете да добиете добар и разбирлив дијаграм на афинитет.

Која е разликата помеѓу мапирањето на умот и дијаграмот на афинитет?

И двете се алатки за визуелизирање на мислите. Мапирањето на умот е истражувачко и слободно тече. Дијаграмите за афинитет се користат за уредување и категоризација на идеите на структуриран начин.

Заклучок

Ова се шесте прекрасни софтвер за дијаграм на афинитет можете да користите онлајн и офлајн. Како што можете да видите, сите апликации се одлични. Сепак, некои имаат ограничени функции, а други се комплицирани за преземање на работната површина. Оттука, ако сакате бесплатна апликација за дијаграм на афинитет, можете да користите MindOnMap.

Направете умствена мапа

Направете ја вашата умствена мапа како што сакате

MindOnMap

Лесен за употреба креатор на мапирање на мислите за визуелно да ги нацрта вашите идеи онлајн и да инспирира креативност!