Официјална и објаснета временска рамка „Куќата на змејот“ [детално]

Џејд Моралес25 август 2023 годинаЗнаење

Гледањето на серијата House of The Dragon е одлично, нели? Но, понекогаш сакате само да гледате и запомните разни настани од серијата. Ако е така, можеби читањето на постот може да ви помогне. Во оваа статија, ги вклучивме сите главни настани од серијата што можете да ги видите барајќи ја временската линија. Значи, ако сте возбудени повторно да ги видите незаборавните настани, дојдете и погледнете го Времеплов за куќа на змејот.

Времеплов за Куќата на змејот

Дел 1. Краток преглед на Куќата на змејот

Куќата на змејовите Вовед

Позитивните критики за првата сезона го пофалија развојот на ликовите. Вклучува и изведби, дијалози, визуелни ефекти и партитура од Рамин Џавади. Куќата на змејот го оживува енигматичното минато од ерата на Таргариен. Танцот на змејовите се случува и пред и за време на граѓанска војна. Денес има многу повеќе Таргарини отколку во времето на „Игра на тронови“. Исто така, во серијата се случија повеќе големи настани. Значи, ако сакате да ги следите сите важни моменти, ние сме тука да ви ја дадеме временската линија на серијата. За повеќе детали, видете ги следните содржини подолу.

Дел 2. Времеплов на куќата на змејот

Слика на времеплов на куќата на змејот

Добијте детална временска рамка за Куќата на змејовите.

Раѓањето на Ренира Таргариен - 97 н.е

Во книгите на Мартин, годината на раѓање на Ренира Таргариен е 97 (AC). Потоа, „Куќата на змејот“ остана со оваа година. За време на отворањето на серијата треба да се утврди дека има 14 години. Раенира беше единственото дете на Висерис и Аема, кои живееја. Нејзината мајка продолжила да се обидува да има деца. Но, доживеа или мртвородено или спонтан абортус со секоја следна бременост.

Кралот Џехаерис повикува Голем Собор - 101 AC

Принцезата Ренира се слуша како зборува во студениот вовед на „Куќата на змејот“. Таа објаснува како неодамнешните настани доведоа до контрола на нејзиното потесно семејство над Вестерос. Таа вели дека кралот Џехаерис претседавал со мирот во царството 60 години за време на неговото владеење. Емон и Баелон, неговите двајца најстари вистински родени синови, починаа во претходните десет години. После тоа немал директни наследници. Двете внуци на кралот Џехаерис беа водечки претенденти да го наследат на тронот. Тие се Viserys и Rhaenys.

Ема доживува мртвороденче - 101 AC

Серијата не покажува кое дете го носи Аема кога Висерис е најавен како следен наследник на Железниот трон. Знаеме дека таа тврди дека изгубила пет бремености во претходните десет години кога шоуто брзо напредувало за околу десет години.

Viserys станува крал - 103 AC

Кралот Џехаерис умира во 103 н.е. во „Оган и крв“, две години по свикувањето на Советот за избор на наследник. Истата година, кралот Висерис е крунисан и го зазема железниот трон. Со оглед на тоа што неговото единствено дете е 5-годишно девојче, се врши притисок врз него да роди уште еден наследник.

Умираат кралицата Ема и бебето Баелон - 112 AC

Според шоуто, почетната секвенца на пилотот „Куќата на змејот“ е проследена со временски скок девет години по крунисувањето на кралот Висерис. Тоа укажува дека смртта на Аема и формалното признавање на Ренира од страна на Висерис за негов назначен наследник се случиле околу 112 година од нашата ера. Аема во тоа време го родила своето дете.

Кралот Вицери решил повторно да се ожени - 113 н.е

Кралот Висерис ја избрал Алисент за своја втора невеста кога таа имала околу 14 или 15 години. Младиот втор братучед на Висерис бил турнат на брак од Советот. Таа е дете на Лорд Корлис Веларион и принцезата Ренис. Лаена Веларион тогаш имаше 12 години и сè уште не влезе во пубертет. Висерис го избра најдобриот другар за својата ќерка. Помладата девојка, која го тешеше за време на неговата тага поради смртта на неговата сопруга, беше подобра.

Второто бебе на Висерис и Алисент - 116 н.е

Поминаа три години откако принцот Демон го напушти Кингс Лендинг. Тој ги здружил силите со лордот Корлис за да се бори во Степските камења, според кралот Висерис. Тоа покажува дека Ренира има 17 години, а Алисент околу 18. Во оваа епизода, Аегон II, првото родено дете на Алисент, полни две години. Се чини дека Алисент ќе го роди своето второ дете секој ден. Тоа би значело дека Висерис ја зачнала три години по нивниот брак.

Viserys го пожари Ото - 117 AC

Неколку месеци по настаните, ја гледаме Ренира како се бори да избере сопруг. До крајот на епизодата, таа е во брак со Ленор. Исто така, Висерис го отпушти Ото, а Лионел Стронг го замени како рака.

Раенира го роди нејзиниот трет син - 127 н.е

Го набљудуваме раѓањето на младиот Џофри, кое скока нанапред десет години, а Алисент се прашува кои се родителите на бебето. Додека беа во брак, Дејмон и Лаена Веларион имаа две ќерки, Баела и Раена. Но, Лаена починала кога решила нејзиниот змеј Вагар да се изгори жива по раѓањето на нејзиното трето дете, кое се покажало фатално. Исто така, Харвин Стронг беше убиен заедно со Лионел Стронг.

Роб е роден - 280 AC

Роберт Баратеон беше прогласен за крал на седумте кралства. Исто така, се раѓа детето на лордот Едард Старк, Роб. Настрана, роден е и копилето на Едард, Џон Сноу.

Нед Старк како Новата рака - 298 AC

Започнува големиот настан во Game of Thrones. Тоа го започна со раката на Роберт Баратеон, Џон Арин, кој беше отруен. Потоа, Нед Старк станува новата рака.

Дел 3. Разбирлива алатка за креирање временска линија

Благодарение на претходниот дел, ја погледнавте деталната временска рамка House of Dragon. Значи, ако сакате да знаете за неговите главни настани, можете да продолжите на оваа статија. Во овој дел, има повеќе работи што можете да ги научите. Како што можете да видите на временската линија погоре, не изгледа лесно да се направи. Но, создавањето едноставна процедура би било лесно ако користите креатор на временска линија. Во тој случај, највпечатливиот креатор на временска линија што можеме да ви го понудиме е MindOnMap. Ако не знаете за овој софтвер, ќе ви ги дадеме сите потребни детали што ви се потребни. MindOnMap е веб-базирана алатка за креирање дијаграми, илустрации, графикони и многу повеќе. Вклучува создавање совршена временска рамка. Алатката ви овозможува да ја направите вашата временска рамка со неколку едноставни чекори. Сè што треба да направите е да ги искористите неговите ефективни функции. Тоа се јазлите, линиите, опциите за слики, темите итн. При користење на алатката се вклучени и бесплатни шаблони. Со овие карактеристики, можете да го постигнете посакуваниот резултат. Плус, MindOnMap има функција за автоматско зачувување. Додека ја правите вашата временска рамка, алатката автоматски ќе ја зачува вашата работа. Со ова, губењето на какви било податоци е невозможно при ракување со алатката. Затоа, обидете се сами и почнете да ја правите временската линија „Куќата на змејот“.

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

MindOnMap Времеплов Куќата на змејот

Дел 4. Најчесто поставувани прашања за времепловот House of The Dragon

Која е временската линија помеѓу Game of Thrones и House of The Dragon?

Па, важно е да се одговори на ова прашање за подобро разбирање, особено неговата временска рамка. „Игра на тронови“ започнува во 298 година на нашата ера. Со тоа, „Игра на тронови“ е сместена околу 197 години откако „Куќата на змејот“ започнала во 101 г.

Колку години е Домот на змејот?

Ако сакаме да зависиме од книгата на Мартин од 2018 година „Оган и крв“, таа започнува околу 100 години по обединувањето на Седумте кралства преку освојувањето на Таргариен. Тоа се случи скоро 200 години пред „Игра на тронови“ и 172 години пред раѓањето на Денерис Таргариен.

Зошто House of The Dragon скокна 10 години?

Една од причините е да се направи публиката пољубопитна и привлечна кон шоуто. За серијата да биде успешна, мора брзо да генерира многу зуи. Со тоа, House of The Dragon требаше веднаш да импресионира.

Заклучок

Можеме да заклучиме дека на Времеплов за Куќата на змејот е одлична алатка за визуелно претставување за познавање на различни настани од серијата. Исто така, ќе им даде одличен увид на луѓето љубопитни за различни временски точки на шоуто. Покрај тоа, MindOnMap може да биде извонреден софтвер за правење временски линии. Може да понуди различни елементи, како јазли, шаблони, теми и многу повеќе, што може да ви помогнат да завршите со генерирање на неверојатна временска линија.

Направете умствена мапа

Направете ја вашата умствена мапа како што сакате

MindOnMap

Лесен за употреба креатор на мапирање на мислите за визуелно да ги нацрта вашите идеи онлајн и да инспирира креативност!