Како да направите умствена карта на Google Docs: Моќна алатка за организирање датотеки

Џејд Моралес14 март 2022 годинаКако да

Сите знаеме дека алатките на Google постојат за да помогнат поефективно и посоодветно да ги составиме нашите датотеки. Една од овие алатки е Google Docs. Тоа е одлична алатка за креирање различни датотеки користејќи го нашиот веб-прелистувач или на апликацијата за нашите уреди со Android. Сепак, многу луѓе сè уште не се свесни дека Google Docs е исто така способен за мапирање на мислите. Покрај тоа, фантастичното нешто за него е фактот што е лесен за употреба. Така, за сите студенти, едукатори и јавни говорници таму, сите знаеме како бурата на идеи и организирање на нашите мисли со помош на умствени мапи е од суштинско значење за сите нас. Затоа овде ве запознаваме со правилните и лесни начини за креирајте умствени мапи во Google Docs. Дозволете ни да научиме како да ги направиме вашите планови организирани и ефективни. Запомнете, споделувањето на вашите мисли и мислења мора да поседува супстанции. Дозволете ни да го овозможиме тоа со создавање умствена мапа.

Направете умствена карта на Google Docs

Дел 1. Како да направите умствена мапа на Google Docs

Преглед на Google Docs

Google Docs припаѓа на најневеројатните алатки што Google ги обезбедува за многу корисници. Оваа алатка постои како Google Workplace, каде сè што ви треба е на едно место. Можеме да ги користиме овие табели за креирање, уредување, складирање на нашите документи или датотеки. Овие алатки поседуваат бројни елементи кои можат да ни помогнат во создавањето датотеки можно. Неколку од најимпресивните аспекти што можеме да ги користиме се додавање текст со различни фонтови, бои, големини, текстури и многу повеќе.

Од друга страна, можеме да додадеме различни слики во Google Docs за повеќе визуелни и елаборации на вашите точки. Покрај тоа, за оваа алатка се применуваат различни форми, знаци, па дури и табела. Покрај тоа, сите овие алатки овозможуваат да се направи онлајн мапирање на мислите со Google Docs. Како што знаеме, како Google Docs се ефективни во однос на мапирањето на умот. Така, ќе ви дадеме неколку упатства за креирање умствени мапи на Google Docs во овој дел. Ве молиме проверете ги упатствата подолу кои можат да послужат како ваш водич за да го овозможите тоа.

1

Пристапете до Google Docs на веб-прелистувачот што го користите. Понекогаш, треба да одите на вашиот Веб-страница на Gmail и кликнете повеќе за да видите Google Docs.

Пристап до Gmail до Google Docs
2

Преименувајте ја датотеката во горниот лев агол на мрежата. Потоа, лоцирајте го Вметнувањето Таб, кликнете на Цртеж, и кликнете Ново.

Документи на Google Вметнете цртеж Нов
3

Ќе се појави нов таб за да го направите вашиот Шаблон за мапирање на умот. Користите различни елементи како облици, стрелки и текст над јазичето. Изберете која било карактеристика што ја сакате и распоредете го вашиот шаблон.

Картичка „Вести на Google“.
4

Кликнете и повлечете ги елементите што ќе ги користите врз основа на преференциите на вашиот дизајн. Можете да додадете онолку детали колку што ви требаат на табелата за цртање.

Додавање елементи на Google Docs
5

Ако вашиот шаблон е добар, сега е време да кликнете на Зачувај и затвори на горниот дел од областа за цртање.

Google Docs Зачувај и затвори

Запомнете, шаблонот зависи од вас. Можете да додадете повеќе елементи и повеќе детали во зависност од информациите што ќе ви бидат потребни. Можете исто така да додадете повеќе бои и текст за да привлечете повеќе внимание.

Дел 2. Најдобар начин за правење умствена карта со алтернатива на Google Docs

Документите на Google може да ни дадат можност да направи умствени мапи, но има повеќе начини за создавање поефективни и поконцизни умствени мапи. Еден од овие начини е користењето на MindOnMap. За оние кои не знаат, MindOnMap е одлична алатка која им помага на студентите, едукаторите и другите професионалци да креираат шаблони за мапирање на мислите. Тоа е една од најкорисните алатки за оние луѓе кои треба да ги организираат своите мисли и да планираат. Сите елементи што може да ги даде се многу корисни. Покрај тоа, сите овие елементи се многу лесни за користење, па дури и новите корисници можат брзо да се приклучат на трендовите.

Од друга страна, MindOnMap е онлајн алатка до која можеме лесно да пристапиме преку нашиот веб-прелистувач како Microsoft Edge и Google Chrome. Така, никогаш нема да ви треба процес на инсталација за да го искористите. Треба само да пристапиме до официјалната веб-страница и да започнеме да создаваме.

Во согласност со тоа, еве ги чекорите што ви се потребни за да ги овозможите мапите на умот со помош на алатката MindOnMap. Сега ќе започнеме да создаваме мапи следејќи ги овие едноставни чекори. Погрижете се правилно да ги следите упатствата за да не доживееме никакви проблеми додека го спроведуваме процесот.

1

Посетете ја официјалната веб-страница на MindOnMap на вашиот веб-прелистувач. После тоа, ќе ја видите веб-страницата на вашиот екран. Кликнете на Креирај онлајн копчето во средниот дел или кликнете на Бесплатно преземање копчето подолу за да го започнете процесот.

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

2

Второ, вие сте во ново јазиче, а потоа кликнете на Ново копче. Следно, кликнете на MindMap.

Нова умствена мапа на Google Docs
3

Преименувајте ги вашите датотеки на горниот дел од екранот.

Google Docs Преименувај
4

Веднаш после тоа, сега можеме да го додадеме нашето различно Јазол за суштината и информациите што ќе ги споделиме. Запомнете, јазолот ќе служи како јадро на вашата главна тема.

Главниот јазол на Google Docs
5

Следниот чекор е да го додадете вашиот Подјазли, и тие ќе служат како придружни информации за вашата тема. Додавате под-јазли со кликнување на Додај јазол на горниот дел од интерфејсот.

6

Сега можете да додавате и текст за повеќе информации. Не заборавајте да го користите секој подјазол за супстанцијата што треба да ја додадете.

Документи на Google се финализираат

Дел 3. Најчесто поставувани прашања за правење умствена карта на Google Docs

Може ли да додадам слики со моите Mind Maps користејќи Google Docs?

Документите на Google можат да поддржат додавање слики. Оваа функција ќе ни помогне да ги направиме нашите умствени мапи повизуелни и поконцизни. Сè што треба да направите е да го лоцирате јазичето Вметни на горниот дел од Документите. Најди го Слики и кликнете на нив. После тоа, ќе се појават јазичиња за прозорци каде што можете да ги видите сите ваши слики. Изберете ја сликата што сакате да ја додадете и кликнете OK.

Дали е можно да се додадат постоечки Mind Maps на Google Docs?

Да, можно е додавање на постоечки Mind maps од Google Drive. Кликнете на Вметнете табот и Цртеж, потоа на Возење. Тоа ќе ве доведе до Google Возење. Од таму, изберете ја мапата што сакате да ја додадете во вашата датотека за да започнете да ја правите. Накратко, софтверот за мапирање ум на Google Docs е корисен за поинстант процеси.

Дали има достапност на шаблони за умствена карта на Google Docs?

Да. Google Docs нуди шаблони за умствени мапи за моментално креирање и елаборирање на сите ваши мисли и размислувања. Овие шаблони се подготвени за употреба, а она што само треба да го направиме е да ги додадеме потребните информации.

Заклучок

Тука сте, фантастичниот процес на правење умствена мапа со Google Docs. Оваа статија ќе докаже колку неверојатно Google Docs ги прави нашите датотеки поорганизирани и сеопфатни. Во оваа статија, можеме да научиме колку е лесно да се користи. Од друга страна и ние имаме MindOnMap како најодлична онлајн алатка за лесно правење одлични умствени мапи. Затоа, ако сте некој на кој можеби му требаат овие алатки, споделете ја оваа објава сега со нив. Тоа може да бидат вашите соученици или наставници.

Направете умствена мапа

Направете ја вашата умствена мапа како што сакате

MindOnMap

Лесен за употреба креатор на мапирање на мислите за визуелно да ги нацрта вашите идеи онлајн и да инспирира креативност!