Најисклучителен софтвер за мапи за размислување [легитимни прегледи]

Џејд Моралес02 декември 2022 годинаПреглед

Дали барате посебно софтвер за мапи за размислување да ги организирате вашите мисли во низа? Потоа треба да седите и да се опуштите бидејќи ви ја нудиме најдобрата апликација што можете да ја користите. Ќе го решиме вашиот проблем со воведување на шест исклучителни креатори на мапи за размислување што можете да ги користите офлајн и онлајн. Ќе ги запознаете и нивните добрите и лошите страни. Дополнително, ќе ги откриете нивните сличности и разлики гледајќи ја споредбената табела што ја направивме. За да дознаете повеќе за оваа дискусија, прочитајте ја оваа статија од почеток до крај и набљудувајте која апликација е најдобра за вас.

Софтвер за мапи за размислување

Дел 1: 3 Најголем онлајн создавач на мапи за размислување

1. MindOnMap

Онлајн ум на размислување на карта

MindOnMap е онлајн креатор на мапи за размислување што можете да го користите бесплатно. Тоа е алатка која може да ви помогне да ја креирате вашата мапа на размислување со бесплатни шаблони, разни елементи, форми, стилови и многу повеќе. Со водството на оваа алатка, можете да се погрижите вашиот конечен резултат да биде фантастичен, пријатен и разбирлив за другите. Покрај тоа, една од најдобрите карактеристики што може да ги понуди е тоа што може автоматски да ја зачува вашата работа. На овој начин ќе ве спречи да ја изгубите работата. Покрај тоа, тој нуди непречен процес на извоз. Можете исто така да ја зачувате вашата мапа на размислување со зачувување на различни формати, како што се JPG, PNG, SVG, DOC и многу повеќе. Компатибилен е и со повеќе платформи како Google Chrome, Safari, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, итн. Понатаму, можете да искусите повеќе одлични карактеристики од оваа онлајн апликација. Можете да креирате други суштински мапи, илустрации, презентации, дијаграми и многу повеќе. И на крај, MindOnMap има интуитивен интерфејс, па дури и на непрофесионален корисник ќе му биде лесно да управува со апликацијата.

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

ЗА

  • Има кориснички интерфејс.
  • Нуди различни шаблони подготвени за употреба.
  • Совршен за непрофесионални корисници.
  • Има бројни елементи, како што се форми, стрелки, линии, стилови на фонтови итн.
  • Може да извезува мапи за размислување во различни формати.
  • Тој нуди непречен процес на извоз.
  • Може да ја зачува датотеката автоматски за да спречи губење на податоци.

КОНС

  • Апликацијата има потреба од интернет конекција за да функционира добро.

2. MindMeister

Онлајн мапа за размислување Mind Meister

MindMeister е уште една онлајн апликација за мапа за размислување со која можете да управувате. Има разбирлив интерфејс кој е погоден за секој корисник. Исто така, можете лесно да креирате мапа за размислување во оваа апликација бидејќи нуди бројни шаблони што можете да ги користите. На овој начин, не мора да почнете да ставате елементи како форми, бои, дизајни итн., и можете да направите мапа за размислување во неколку чекори. Покрај тоа, настрана од правење мапа за размислување, има повеќе работи што можете да ги направите, како што се правење мапи за емпатија, дијаграми на текови, презентации, разни илустрации, дијаграми и многу повеќе. MindMeister може да ја направи вашата работа неверојатна и привлечна.

Сепак, можете да направите само три мапи во оваа апликација користејќи ја бесплатната верзија. Не можете да ја зачувате вашата карта во неколку формати како PNG, JPG, PDF и многу повеќе. Ако сакате да уживате во сите карактеристики на оваа онлајн апликација, мора да купите претплата.

ЗА

  • Погоден за почетници.
  • Тој нуди бесплатни, подготвени за употреба шаблони.
  • Има разбирлив интерфејс.

КОНС

  • Може да направи само три мапи кога ја користи бесплатната верзија.
  • Потребна е интернет конекција за ракување со апликацијата.
  • Купете ја апликацијата за да искусите повеќе одлични карактеристики.

3. MindMup

Онлајн мапа за размислување Mind Mup

Друга онлајн алатка со која можете да се обидете да направите мапа за размислување е MindMup. Оваа алатка ќе ви помогне да ги организирате и организирате вашите идеи. Покрај тоа, можете да размислувате со вашите колеги и да споделувате идеи. Исто така, ако сакате да ги поврзете вашите идеи, можете да користите јазли кои служат како конектори за поврзување идеи.

Сепак, MindMup е тешко да се работи, особено ако треба да ја знаете апликацијата. Може да наидете на збунувачки алатки како брат или сестра, дете и коренски јазли. Мора да сте напреден корисник за да управувате со овој софтвер за мапа на размислување.

ЗА

  • Совршено за бура на идеи со колегите.
  • Погоден за организирање идеи.

КОНС

  • Комплицирано за ракување поради непознати алатки.
  • Има ограничени карактеристики.
  • Мора да имате пристап до интернет за да ја користите апликацијата.

Дел 2: 3 Офлајн создавачи на мапи со одлични размислувања

1. Wondershare EdrawMind

Wondershare eDraw Mind Offline

Wondershare EdrawMind е офлајн софтвер за мапи за размислување за преземање на вашиот компјутер. Овој софтвер може да понуди многу примери, што ќе биде погодно за почетниците во креирањето на мапа за размислување. Исто така, нуди бројни алатки за уредување, како што се форми, линии, стрелки, слики, бои и многу повеќе. Обезбедува и 33 бесплатни теми кои ќе ви помогнат да ја креирате вашата карта. Покрај тоа, Wondershare EdrawMind е достапен на речиси сите уреди, како што се Windows, Mac, iOS, Linux и Android. Најдоброто нешто овде е што можете да ја персонализирате вашата тастатура. На овој начин, дури и ако сте леворак корисник, можете да ги приспособите врз основа на вашата желба.

Сепак, опцијата за извоз понекогаш не се појавува, особено кога се користи бесплатната верзија. Мора да ја купите апликацијата за да го избегнете овој проблем и да уживате во поубави карактеристики.

ЗА

  • Нуди 33 бесплатни теми за користење.
  • Има различни алатки за уредување кои се користат за креирање мапи за размислување.
  • Достапно на Windows, Mac, iOS, Android и Linux.

КОНС

  • Секогаш кога ја користите бесплатната верзија, опцијата за извоз не се прикажува.
  • Ако сакате да искусите понапредни функции, купете ја апликацијата.

2. Xmind

Xmind Thinking Map Offline

Xmind е уште еден софтвер што може да се преземе што можете да го користите за креирање мапа за размислување. Оваа апликација е достапна на речиси сите платформи, како што се Windows, iPad, Mac, Linux, Android и многу повеќе. Покрај тоа, Xmind има лесен за користење интерфејс кој е совршен за почетници. Покрај тоа, можете да прикачите аудио снимка на вашата карта за лесно да ја запомните темата на вашата мапа за размислување. Сепак, функцијата за непречено лизгање не е поддржана ако сте корисник на Mac, особено кога работите со голема големина на датотека.

ЗА

  • Сигурен за планирање, бура на идеи и многу повеќе.
  • Корисно во уредувањето на идеите.
  • Имајте бројни готови шаблони.

КОНС

  • Има ограничена опција за извоз.
  • Не поддржува непречено лизгање од глувчето кога користите Mac.

3. Microsoft PowerPoint

MS Powerpoint Tool офлајн

Microsoft PowerPoint е алатка за мапа на размислување за учење што можете да ја преземете. Можете да уживате во бројни функции додека правите мапа за размислување, како што се вметнување форми, стрелки, анимации, менување дизајни, додавање транзиции и друго. PowerPoint е лесен за користење во смисла на создавање мапа за размислување бидејќи ги има потребните алатки. Сепак, купувањето на оваа апликација е скапо, а можете да користите само дел од функциите на бесплатната верзија.

ЗА

  • Погоден за непрофесионални корисници.
  • Нуди алатки за уредување за правење мапа за размислување.
  • Процесот на заштеда е брз.

КОНС

  • Софтверот е скап.
  • Преземањето и инсталирањето на софтверот е комплицирано.

Дел 3: Споредете ги креаторите на мапи со размислување

Апликација Тешкотија Платформа Цените Карактеристики
MindOnMap Лесно Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Microsoft Edge Бесплатно Добро е за правење разни мапи, дијаграми, илустрации и многу повеќе. Нуди шаблони подготвени за употреба. Добро за бура на идеи, планирање на проекти, зацртување итн.
MindMeister Лесно Mozilla Firefox Google Chrome Лично: $2.49 Месечно Про: $4.19 месечно Нуди паметна тема во боја, маса на дрво, налепници, илустрации и многу повеќе.
MindMup Тешко Google Chrome Microsoft Edge Mozilla Firefox Месечно:$2.99Годишно:$25 Сигурен за планирање на проекти, креирање мапи, илустрации итн.
Wondershare EdrawMind Лесно Прозорец, Android, Mac, iPad Месечно: $6,50 Креирање разни мапи, илустрации итн. Добро за тимска соработка.
XMind Лесно Windows, Android, iPad Годишно: $59,99 Можете да користите логичка уметност, клипарт, итн. Правете презентации. Одлично за бура на идеи.
Microsoft PowerPoint Лесно Windows, Mac Пакет: $109,99 Изработка на презентации, мапи, илустрации итн. Нуди ефективни алатки за уредување за креирање мапа за размислување

Дел 4: Најчесто поставувани прашања за софтверот за мапи за размислување

1. За што се користат мапите за размислување?

Мапите за размислување развиваат вештини за мапирање и вештини за размислување. Исто така, креирањето на оваа мапа ви помага да ги распоредите вашите идеи.

2. Кој ја создал мапата за размислување?

Дејвид Хиерл е личноста која ја создаде мапата на размислување.

3. Зошто мапите за размислување се суштински дел од процесот на учење?

Тоа е визуелна презентација на знаењето. Тоа им овозможува на учениците да размислуваат на својот пат низ новите идеи и да ги обработуваат идеите. На овој начин може да го развие креативното и критичкото размислување на ученикот.

Заклучок

За да ја завршите оваа статија, можете да ги користите овие шест прекрасни софтвер за мапи за размислување. Но, другите апликации се скапи. Можете да уживате во нивните целосни карактеристики само со купување. Значи, ако сакате слободен креатор на мапи за размислување, користете MindOnMap.

Направете умствена мапа

Направете ја вашата умствена мапа како што сакате

MindOnMap

Лесен за употреба креатор на мапирање на мислите за визуелно да ги нацрта вашите идеи онлајн и да инспирира креативност!