Венов дијаграм - дефиниција, симболи и како да се создаде

Џејд МоралесНое 24, 2022 годинаЗнаење

Често гледате Венови дијаграми во презентациите, особено во училиштата и канцелариите. Веновите дијаграми се од суштинско значење во денешно време, прикажувајќи односи помеѓу две работи или теми. Сепак, некои луѓе треба да научат повеќе за Веновите дијаграми и тоа им предизвикува тешко време кога треба да направат еден. Бидејќи тие се од суштинско значење, ги наведовме сите потребни информации што ви се потребни за Веновите дијаграми. Затоа, прочитајте го овој водич за да дознаете повеќе за описите, целта, симболите и како да направите а Венов дијаграм лесно со најфантастичниот изработувач на Венови дијаграми.

Венов дијаграм

Дел 1. Препорака: Online Diagram Maker

Има само неколку апликации каде што можете лесно и слободно да нацртате Венов дијаграм. Некои изработувачи на дијаграми не се слободни за користење, а некои немаат интерфејс лесен за користење. За среќа, најдовме онлајн изработувач на дијаграми кој е погоден за вас доколку барате бесплатна апликација за креирање Венов дијаграм.

MindOnMap е најдобриот онлајн изработувач на дијаграми каде што можете лесно да направите свој Венов дијаграм. Првично беше изработувач на умствени мапи, но содржи многу функции за креирање дијаграми, како Венови дијаграми. Со опцијата Flowchart, можете да го направите вашиот Венов дијаграм што е можно поуникатен. Покрај тоа, овој дизајнер на дијаграми ќе го направи процесот на вашиот Венов дијаграм полесен, побрз и попрофесионален. Исто така, содржи уникатни икони кои можат да додадат вкус и убавина на Веновиот дијаграм што го правите.

Понатаму, MindOnMap е безбеден софтвер што значи дека не треба да се грижите за неговата безбедност. Исто така, има готови шаблони кои можете да ги користите за креирање на вашите дијаграми. Плус, тој е достапен на сите познати веб-прелистувачи, како Google, Firefox и Safari. Можете исто така да го извезувате вашиот излез во различни формати, како што се PNG, JPG, SVG, Word документ или PDF. Фантастично, нели? Кликнете на врската погоре за да ја користите оваа алатка за да креирате Венов дијаграм.

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

Дел 2. Што е Венов дијаграм

Дали сте меѓу луѓето кои прашуваат што е Венов дијаграм? Венов дијаграм е графика која користи две или три облици на кругови за да ги претстави односите помеѓу две теми или идеи. Оваа алатка се користи главно за визуелно прикажување на сличностите и разликите помеѓу две главни теми, така што стекнувањето знаење за двете теми би било полесно. Дополнително, Венов дијаграм се состои од два или три круга. Круговите што се преклопуваат споделуваат заедничко, додека круговите што не се преклопуваат не ги делат истите особини или карактеристики.

Исто така, во денешно време, Веновите дијаграми се користат како илустрации во бизнисот и во многу академски области. Обично, ќе видите дијаграми со два или три круга. Но, дали знаевте дека можете да креирате и Венов дијаграм со четири кругови?

Венов дијаграм со 4 кругови е визуелна претстава што можете да ја користите за да прикажете или илустрирате четири различни теми или групи. Ќе ги прикаже концептите поврзани едни со други. Четирите кругови што можете да ги видите на него ги претставуваат четирите различни теми или групи, а областите што се преклопуваат помеѓу круговите се точките што се поврзани една со друга.

Дијаграм со четири кругови

Сега кога знаете што е Венов дијаграм, ќе ви ги покажеме симболите со кои може да се сретнете кога ќе видите Венов дијаграм или кога ќе се обидете да го направите. Прочитајте го следниот дел за да ги знаете симболите потребни на Венов дијаграм.

Дел 3. Симболи за Венов дијаграм

Бидејќи не зборуваме за Венови дијаграми од вашите одделенски училишта, ќе ви ги покажеме симболите на кои може да наидете при читање или креирање на Венов дијаграм. Иако има повеќе од триесет симболи на Венови дијаграми што може да ги има Венов дијаграм, ние ќе ги претставиме само трите најкористени симболи на Венови дијаграми. А во овој дел ќе ви ги покажеме и објасниме.

Симбол на Веновиот дијаграм

- Овој симбол го претставува Сојуз од два комплети. На пример, А B се чита како А унија B. Елементите или припаѓаат на множеството A или на множеството B, или на двете множества.

- Овој симбол е раскрсница симбол. A ∩ B се чита како A пресек B. И елементите припаѓаат на множеството A и множеството B.

AC или A' - Овој симбол е познат како симбол на комплементот. А' се чита како А комплемент. Елементите што не припаѓаат на множеството А.

Ова се најважните симболи што треба да ги знаете кога правите Венов дијаграм. Симболите за Венови дијаграми не се тешко разбирливи; само треба да знаете кога се користат.

Дел 4. Како да се направи Венов дијаграм

Сега кога знаете што е Венов дијаграм и кои симболи треба да ги знаете, сега ќе ви покажеме како да направите едноставен Венов дијаграм. Со онлајн-креаторот на дијаграми што го покажавме, можете лесно направи Венов дијаграм без плаќање или купување на апликација. Исто така, бидејќи се работи за онлајн апликација, не треба да преземате ништо на вашиот уред. Без понатамошно одложување, тука се лесните чекори за креирање на Венов дијаграм.

1

Прво, отворете го вашиот прелистувач и побарајте MindOnMap во вашето поле за пребарување. Можете исто така да пристапите до апликацијата со кликнување на дадената врска. Иако MindOnMap е бесплатен за користење, треба да се најавите на вашата сметка за да се зачуваат проектите што ги креирате.

2

Откако ќе се најавите за сметка, кликнете на Направете ја вашата умствена мапа копчето на првиот интерфејс, а потоа продолжете на следниот чекор.

Направете Венов дијаграм
3

Следно, кликнете Ново и ќе ги видите опциите за дијаграмот што можете да ги изберете. Изберете го Графикон на текови опција за креирање на вашиот Венов дијаграм.

Нова опција за дијаграм на текови
4

И тогаш ќе бидете во нов интерфејс. На левата страна од екранот, ќе ги видите облиците и симболите што можете да ги користите. Изберете го круг обликувајте и нацртајте го на празната страница. Копирајте го и залепете го кругот за да биде со иста големина како и првиот круг.

Два круга
5

Отстранете го полнењето на круговите така што тие ќе се преклопуваат еден со друг. Изберете ја формата, а потоа кликнете на Боја за полнење икона над интерфејсот на софтверот. Изберете го Никој боја за да го отстраните полнењето и кликнете Пријавете се. Направете го истото со другиот круг.

Боја за полнење
6

За да ставите текст на вашиот Венов дијаграм, изберете го Текст икона на формите и напишете ги темите што ги сакате.

Додадете текст
7

Откако ќе завршите со изработка на вашиот Венов дијаграм, можете да ја споделите врската со вашиот пријател. За да го направите ова, притиснете го Споделете копчето и кликнете Копирај врска за да ја копирате врската на вашата таблата со исечоци. Потоа можете да ја споделите врската со вашите пријатели.

Копирај линк Венов дијаграм
8

Но, ако сакате да го извезете вашиот излез или да го зачувате на вашиот уред, кликнете на Извоз копче во горниот десен агол на интерфејсот. Потоа, изберете го форматот на датотеката што сакате да го имате. И тоа е тоа! Толку едноставно, можете професионално да го креирате вашиот Венов дијаграм. Покрај тоа, можете исто така направете Венов дијаграм во Excel.

Извезете ја вашата датотека

Дел 5. Алтернативи на Веновиот дијаграм

Венов дијаграм е навистина најдобрата алатка за споредба и контраст на две главни теми или идеи. Но, бидејќи Веновите дијаграми се многу чести, некои луѓе претпочитаат да користат други алатки за споредување и контрастирање. Затоа, ги бараме најдобрите алтернативи на Веновиот дијаграм што можете да ги користите како опција.

1. Сите и никој

Секој и никој е стратешки план кој покажува дека сличностите и разликите се очигледни, а некои не. Има вградена диференцијација и им овозможува на луѓето да размислуваат за сличностите и разликите на нешто или личност за која никој не би помислил. Покрај тоа, таа е одлична алатка за студентите бидејќи повисоките студенти можат да уживаат во предизвикот да ја пронајдат уникатната сличност и разлики на одредена идеја или личност. Сликата подолу е пример за Сите и Никој.

Сите и никој

2. Разликите внатре

Оваа стратегија не е нова за никого. Го прифаќа фактот дека две теми или идеи ќе имаат сличности на едно ниво, но во рамките на сличноста, постојат разлики. И идентификувањето на тие сличности е важно бидејќи ја гради рамката што треба длабоко да се открие. Дополнително, можете да ја користите оваа стратегија за да ги споредите и спротивставите на набљудувањата што вие или вашиот тим ги имате. Еве пример за тоа како се користи стратегијата Разлики внатре.

Разликата внатре

3. Т-табела

Т-табелите се најразновидна алатка за споредување и контраст на идеи. Со користење на оваа табела, не ви треба формулар. Обично, Т-табелите имаат три колони, левата и десната се двете теми, а средната колона е да се идентификува карактеристиката на која се фокусираат редовите. Понатаму, можете да го користите за да споредувате информативни теми, приказни, елементи, ликови, па дури и поставки. Многу студенти ја користат оваа алатка затоа што е лесно да се направи. Еве пример за тоа како да направите Т-табела.

Примерок за табела Т

4. Табела со матрица

Друга алтернатива на Венов дијаграм е матричната табела. Матричните табели се многу корисни кога споредувате и спротивставувате многу работи. Изгледа како табела која содржи неколку редови, по еден за секоја тема за споредба. Исто така, содржи неколку колони, по една за секоја тема за секој начин на кој споредувате. Обично, професионалците и студентите користат ваков вид стратегија кога ги споредуваат карактеристиките на тридимензионалните форми. Понатаму, му помага на корисникот да забележи работи што можеби ги забележал пред да ја напише или нацрта табелата. Можете да ја проверите сликата подолу за да се запознаете со матричната табела.

Табела со матрица

Дел 6. Најчесто поставувани прашања за Што е Венов дијаграм

Која е основната цел на Венов дијаграм?

Неговата главна цел е да ги илустрира или прикаже логичките врски помеѓу две, три или повеќе групи на теми и идеи. Тие често се користат за организирање на нештата, прикажувајќи ги нивните сличности и разлики графички.

Како се нарекува тринасочен Венов дијаграм?

Тринасочниот Венов дијаграм се нарекува Сферичен октаедар. Станува збор за стереографска проекција на правоаголен октаедар кој прави Венов дијаграм од три групи.

Како се чита Венов дијаграм?

Најосновниот Венов дијаграм има два круга што претставуваат група или идеја. Областа што се преклопува ги претставува сличностите или комбинацијата на двете.

Заклучок

Вашето прашање за „што е Венов дијаграм? е одговорено во оваа статија. Сите информации за кои ви се потребни Венови дијаграми се напишани овде. Не е тешко да се направат Венови дијаграми. Откако ќе го прочитате овој пост, ве уверуваме дека знаете како да направите. Затоа, ако сакате да креирате Венов дијаграм на вашиот компјутер, користете MindOnMap сега.

Направете умствена мапа

Направете ја вашата умствена мапа како што сакате

MindOnMap

Лесен за употреба креатор на мапирање на мислите за визуелно да ги нацрта вашите идеи онлајн и да инспирира креативност!