Научете ги четирите најдобри бесплатни софтвери за мапирање на умот на годината

Џејд МоралесНое 09, 2022 годинаПреглед

Мапирањето на умот е ефективен метод за обезбедување одлично решение за проблем, план и концепт. Исто така, тоа е добар извор за производство на прекрасни идеи во форма на мапи. Поради оваа причина, дојдовме до овој напис за да ве запознаеме со бесплатен софтвер за мапирање на умот на Mac и Windows. Знаеме колку е практично да имате или да користите алатка која нема да ве чини ништо, а сепак ви дава одлична услуга. Покрај тоа, ова е најголемата алатка за мапирање на мислите за која сите зборуваат. Затоа, без никакво добредојде, подгответе се и видете како овие алатки ќе донесат значителна промена во вашиот академски живот.

Бесплатен софтвер за умствена мапа
Џејд Моралес

Како еден од главните писатели на уредничкиот тим на MindOnMap, секогаш давам вистински и проверени информации во моите објави. Еве што обично правам пред да напишам:

 • Откако ја избрав темата за софтверот за слободни умствени мапи, секогаш истражувам многу на Google и на форуми за да го наведам софтверот за цртање умствени мапи за кои корисниците најмногу се грижат.
 • Потоа ги користам сите бесплатни креатори на умствени мапи споменати во овој пост и поминувам часови или дури денови тестирајќи ги еден по еден.
 • Имајќи ги предвид клучните карактеристики и ограничувања на овие бесплатни алатки за мапирање на умот, заклучувам за какви случаи се најдобри овие алатки.
 • Исто така, ги разгледувам коментарите на корисниците за овие програми за мапа на умот за да го направам мојот преглед пообјективен.

Дел 1. Како да изберете добра алатка за мапирање на умот

Кој е најдобриот бесплатен софтвер за мапирање на умот за студенти или други групи луѓе? Пред сè, треба да ги одредите уникатните атрибути на софтверот пред да го наречете одличен. И така, овој дел ќе ви даде работи што треба да ги земете предвид пред да набавите софтвер кој ќе ви биде придружник на вашата техника за техничко размислување.

1. Поддршка на платформи

Прво, треба да размислите за платформата што ја користите. Софтверот што ќе го купите треба да го поддржува вашиот ОС и уред.

2. Лесен за употреба

Една од причините зошто софтверот е ефикасно одличен е неговата способност за лесно навигација. Не треба да им дава сложено искуство на корисниците од кој било вид.

3. Содржи широки карактеристики

Софтверот за умствена мапа треба да содржи многу функции кои ќе ви помогнат да ги преобразите идеите во јасност. Треба да има обемна колекција на слики, икони, форми, дијаграми и бои за да и даде живот на вашата карта.

4. Функција за соработка

Оваа функција е потребна кога правите виртуелна бура на идеи со колегите. За време на оваа пандемија, повеќето конференции се одржуваат онлајн. Затоа, при мапирањето на ум, треба да ги земе предвид другите идеи на другите, дозволувајќи им да работат преку функциите за соработка.

5. Достапно

Треба да размислите и за пристапноста на алатката. Оној што ќе биде достапен во секое време и секаде, секогаш ќе биде добар софтвер за методологијата на умствената мапа на Тони Бузан.

Дел 2. Топ 3 софтвер за мапирање на умот на Windows и Mac

Знаеме дека споредувањето на дадените атрибути погоре нема да биде лесна задача. Затоа, сега ви ги даваме најдобрите 3 софтвери за мапи на умот со нивните карактеристики, предности и недостатоци. Преку ова, ќе можете да видите и да изберете меѓу нив кој одговара на вашите преференции.

Топ 1. MindMeister

На MindMeister е многу интуитивна алатка кога станува збор за создавање огромни проекти во умното мапирање. Понатаму, неговата способност главно се доделува на оние кои се во индустријата на бизнис, академија и креативни потрошувачи. Оттука, ја проширува можноста за други корисници на мапирање на умот со преземање на ова бесплатен софтвер за алатка за мапирање на ум на нивните мобилни уреди, бидејќи е достапен на Android, iOS и на веб.

Дополнително, MindMeister работи детално; кога ќе почнете да работите на проектот, ќе биде побарано да изберете детална категорија за вашиот план. Неговите клучни карактеристики се исто така беспрекорни, каде што можете дури и да поставите видео во вашите јазли. Настрана од тоа, оваа алатка ви овозможува да додадете онолку јазли колку што сакате во согласност за да ја елаборирате главната идеја.

Бесплатен мајстор на MindMap

MindMeister има оправдан опсег каде што можете да добиете до 3 умствени мапи за увезување, споделување и соработка за бесплатна пробна верзија. Оттука, можете да ги надградите на неговите премиум и деловни верзии за да уживате во повеќе од неговите карактеристики.

ЗА

 • Со различни карактеристики.
 • Нуди интеграција на Google Drive.
 • Бесплатната пробна верзија ги има основните функции.
 • Лесно е да се научи.
 • Можност за вградување видеа во живо на јазлите.

КОНС

 • Мобилната апликација не е толку интуитивна како веб-апликацијата.
 • Поголемите карти се тешки за навигација.
 • Неговите платени верзии се плаќаат годишно.

Топ 2. Луцидна табела

На Луицидна табела е бесплатен софтвер за мапи на умот на веб и мобилна апликација која ви овозможува да составувате графикони, дијаграми, мапирања и цртежи. Понатаму, оваа алатка има кориснички интерфејс, каде што исто така можете да најдете одлични карактеристики кои дефинитивно ќе ви помогнат да направите ваш дијаграм. Покрај тоа, оваа алатка нуди кратенки на тастатурата каде што можете лесно да зумирате и одзумирате графикот и да направите прилагодувања на формите што сакате да ги додадете во вашиот проект.

Бесплатната верзија може да работи до 3 документи за уредување, со 100 професионални шаблони. Индивидуалната платена верзија може да ви даде одличен почеток, каде што можете да уживате во неограничени документи за уредување со повеќе од 1000 професионални шаблони за користење. Овој софтвер за мапа на мисли ја има и верзијата Team, каде што минимум 3 корисници можат да уживаат во неограничени документи за уредување, над 1000 шаблони, напредна соработка и интеграција за уживање.

Бесплатен MindMap Lucid

ЗА

 • Со кратенки на тастатурата.
 • Има интуитивни дизајни.
 • Флексибилен
 • Тој нуди различни карактеристики.
 • Има карактеристика за соработка.

КОНС

 • Понекогаш дијаграмот со промена на големината не се однесува на други корисници.
 • Неговата цена е малку повисока.
 • Има ограничување на корисничка лиценца.

Топ 3. Когл

Когл е онлајн алатка за мапирање на мислите која хиерархиски произведува документи слични на разгрането дрво. Понатаму, овој бесплатен софтвер за мапи на умот содржи функции во кои можете автоматски да зачувувате промени, да соработувате во реално време, да правите приватни дијаграми, да додавате повеќе точки за споделување и многу повеќе. Покрај тоа, оваа алатка не ги ограничува функциите на својата онлајн платформа, туку и на нејзината мобилна апликација која е достапна на Android и iOS.

Покрај тоа, Coggle има за цел да ги задоволи малите, средните и претпријатијата како нивен тип на клиенти. Сепак, овој софтвер сè уште има некои недостатоци со кои корисниците често се среќавале. Други се соочија со потешкотии во користењето на презентацијата, каде што имаше гранки кои пропаѓаат со не толку добра видливост.

Coggle е софтвер за мапа на умот кој нуди бесплатен пробен период наречен „Бесплатен засекогаш план“, кој ви овозможува да направите три приватни дијаграми и неограничени за јавни. Следен е неговиот Прекрасен план, кој одговара на професионална и лична употреба што дава приватност и напредни функции. И на крај, има план за организација, кој е совршен за тимовите кои можат да соработуваат при пристапот до податоците и наплатата.

Бесплатен MindMap Coggle

ЗА

 • Добро работи со услугите на Google.
 • Работи брзо.
 • Тој нуди бројни карактеристики.
 • Неговата бесплатна верзија содржи многу функционалности.

КОНС

 • Тешко е да се разбере на почетокот.
 • Дијаграмите понекогаш се уриваат.
 • Треба да имате соодветна интернет конекција за да ја користите.

Дел 3. Крајната и бесплатна алатка за мапирање на умот онлајн

Заедно со најдобрите 3 алатки за мапирање на мисли на интернет денес е ова крајно MindOnMap, на бесплатен софтвер за мапирање на умот на Mac и Windows. Покрај тоа, таа е и онлајн алатка која го дава секој аспект што ви треба за да создадете значајна умствена мапа. Понатаму, ви нуди бројни стилски шаблони кои ќе ви помогнат добро да ги организирате вашите мисли според вашата потреба. Иконите достапни на неговиот интерфејс се несомнено одлични, каде што можете да ги персонализирате вашите мапи за да покажете како навистина размислувате, освен што ќе ви помогнат да ја претворите сложената идеја во наједноставна.

Што повеќе? На MindOnMap исто така им овозможува на корисниците да вградуваат слики и врски за да дадат поинтуитивни идеи. Исто така, работата во тим нема да биде проблем, бидејќи ќе можете да ја споделите вашата карта со членовите каде и да се и да работите во соработка со нив. Моресо, дали сте подготвени да научите како да користите бесплатен софтвер за мапирање на умот? Или чекорите за правење одлична умствена мапа? Затоа, да ги видиме упатствата дадени подолу.

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

1

Посетете ја веб-страницата

Посетете ја официјалната веб-локација MindOnMap користејќи го вашиот десктоп или вашиот мобилен уред. Започнете го процесот со кликнување на Направете ја вашата умствена мапа таб.

Бесплатен старт на MindMap
2

Изберете претпочитана табела/тема

Откако ќе стигнете на следната страница, вклучете го Ново копчето и изберете меѓу достапните графикони или теми. Треба да изберете според вашиот предмет или само по ваш избор.

Бесплатен MindMap Ново
3

Започнете да ја правите мапата

На главниот интерфејс на овој најдобар бесплатен софтвер за мапирање на умот, може да започнете да работите на вашиот дијаграм. Во овој примерок, ќе направиме организациона шема. Започнете со внесување на вашиот главен предмет, а потоа додајте ги под-темите со додавање јазли кога ќе кликнете на Додај јазол дел и изберете дали да додадете јазол или подјазол.

Бесплатен MindMap AddNode
4

Додавање бои и слики

4.1. Кликнете на Стрелки на десната страна за да поминете и да ги проширите функциите. За да ја смените бојата на Главниот јазол, одете на Стил и, под Филијала, изберете го Боја за полнење меѓу останатите под-карактеристики. Ова е исто така применливо за јазлите. Во спротивно, за да ги промените нијансите на под-јазлите, одете на Облик.

Бесплатен MindMap Shade

4.2. Овој софтвер за мапирање на ум може да додаде интересни слики бесплатно на вашите јазли. За да го направите тоа, можете да кликнете на Вметнете се наоѓа на горниот дел од интерфејсот и изберете Слика. Гледате, можете и да додавате линкови и коментари ако сакате.

Бесплатна слика на MindMap
5

Зачувај и споделувај

За да ги зачувате промените што сте ги направиле на вашата карта, одете на Алатка и кликнете Зачувај. Можете исто така да ја споделите картата со вашиот колега со притискање на копчето Споделете, и од прозорецот што се појавува, притиснете го Копирајте ја врската и лозинката копче за да ги испратите деталите до вашиот тим за прегледување.

Бесплатно споделување на MindMap
6

Извезете ја картата

Конечно, можете да ја извезете вашата карта од овој софтвер за умствена мапа и да ја претворите во датотека. За да го направите тоа, вклучете го Извоз јазичето веднаш до Споделете, и изберете го претпочитаниот формат од PDF, Word, SVG, PNG или JPG. По кликнување на саканиот формат, датотеката автоматски ќе се преземе за да се зачува на вашиот уред.

Бесплатен извоз на MindMap

ЗА

 • Има интуитивен интерфејс.
 • Со повеќе достапни функции.
 • Достапни се многу теми и графикони.
 • Има функција за споделување.

КОНС

 • Нема верзија на iOS и Android.
 • Треба да имате интернет за да му пристапите.

Дел 4. Најчесто поставувани прашања за мапирањето на умот

Кој е најдобриот 3D софтвер за мапирање на умот бесплатно?

Има многу достапни алатки за 3D мапирање на мислите, но најдобрата алатка зависи од вашата желба. Оттука, можеби ќе сакате да ја испробате алатката InfoRapid KnowledgeBase Builder.

Дали умствените мапи се погодни за учење?

Секако, умното мапирање беше создадено и за креативна задача за бура на идеи за учениците.

Кое е подобро? Мапирање на умот на хартија или мапирање на ум на телефон?

Користењето на мапирање на умот е исто така пријателски метод. Сепак, мапирањето на умот би било повозбудливо и покреативно со користење на софтверот.

Заклучок

Сумирајќи, изборот на вистинската алатка за мапирање на умот ќе ви овозможи да ги претворите вашите идеи во прекрасни мапи. Некои од четирите различни бесплатен софтвер за мапи на умот исто така е бесплатен за користење на iPad, покрај десктоп компјутерите, Mac и мобилните уреди. Затоа, слободно пробајте ги најмногу, особено MindOnMap, кој досега е најдобар меѓу нив.

Направете умствена мапа

Направете ја вашата умствена мапа како што сакате

MindOnMap

Лесен за употреба креатор на мапирање на мислите за визуелно да ги нацрта вашите идеи онлајн и да инспирира креативност!