Упатства за тоа како да креирате умствена карта на Microsoft Word со функции без проблеми

Џејд Моралес14 март 2022 годинаКако да

Дали барате креатор за мапирање на ум, лесен за употреба? Направете ја вашата умствена мапа во Microsoft Word. Користењето на овој софтвер несомнено ќе ги просветли вашите потреби. Microsoft Word е најпознатиот софтвер за олеснување на вашата работа и креирање на кој било документ што ви е потребен за која било намена. Исто така, достапни се шаблони за да се олесни процесот. Microsoft Word има неколку функции што може да се користат. Но, ние брзо ќе го поминеме ова. Истражете го овој софтвер дополнително.

Направете умствена мапа во Word

Дел 1. Дознајте како да направите умствена мапа во Word

Мапата на умот во Microsoft Word им олеснува на корисниците да креираат презентабилна и креативна умствена мапа. Користењето на овој еден од најпознатите софтвери е лесно бидејќи има многу функции. Освен тоа, ако немате софтвер за мапирање на мислите, Microsoft Word може да се користи и за правење едноставна умствена мапа.

Еве ги основните чекори на правење умствена мапа во Word.

1

Отворете го празниот документ

Пред да ја креирате вашата умствена мапа, мора да започнете со кликнување на Нов празен документ таб.

Направете умствена мапа во Word Open
2

Изберете ги вашите посакувани форми

Можете да изберете од достапните форми со кликнување Форми за да го отворите менито. Ако претпочитате кругови, квадрати или правоаголници, презентирајте ги со главната тема и поттеми и означете ги со поле за текст.

Mind A Mind Map Форми на зборови
3

Започнете да ја правите вашата умствена мапа

Сега можете да започнете да ја правите вашата умствена мапа за шаблонот со зборови, така што ќе ја ставите вашата главна тема во центарот и ќе ја поврзете со линии за да ви помогне да го разберете вашиот шаблон.

Направете умствена мапа во Word Start
4

Додадете текст во облик

Мора да размислите да вклучите упатства за правење умствена карта во Word. Започнете да внесувате текст користејќи SmartArt дизајн со кликнување на текстот за полнење. Во зависност од тоа колку текст сте ставиле во обликот, обликот и фонтот автоматски ќе се приспособат за да одговараат. Покрај тоа, за да додадете текст во форма, кликнете двапати на формуларот и почнете да пишувате. Можете исто така да ги промените читателите што сте ги внеле со помош на алатникот што се појавува кога е избрана саканата форма.

Mind A Mind Map Word Додај текст
5

Форматирајте го вашиот шаблон

Откако ќе ја завршите работата, овој пат можете да ја покажете вашата креативна умствена мапа за себе со додавање бои на вашата умствена мапа.

Mind A Mind Map Формат на зборови

Дел 2. Како да направите умствена мапа онлајн?

Не е комплицирано да се создаде умствена мапа на интернет. Ќе ви биде многу полесно да ја завршите оваа задача ако ја користите соодветната програма. Сепак, MindOnMap е еден од најдобрите онлајн софтвери за мапирање на мисли што несомнено ќе ви го олесни товарот.

Кога станува збор за алатките за мапирање на умот, MindOnMap е најдобриот идеал. Една од најпопуларните онлајн алатки за умствена мапа за организирање и структурирање информации. Има едноставен интерфејс и многу алатки за создавање визуелна претстава на вашата мисла. Понатаму, можете да креирате лична умствена мапа со забележување на темата, поттемата, гранките, локациите и врските.

Покрај тоа, MindOnMap е разноврсна и експанзивна структура која може да ви помогне да размислувате. Може да ви помогне да развиете структуриран дизајн. Изберете привлечен дизајн на шаблон, а потоа вклучете ги вашите мисли, истражувања и идеи во вашиот состав. На MindOnMap, поставете си цел да стекнете темелно разбирање за вашата професија. Оваа единствена онлајн алатка вреди да се искористи. Еве детално упатство кое ќе ви помогне да креирате умствена мапа користејќи MindOnMap, една од најдобрите алатки за мапирање на мислите.

1

Веб посета

Пред сè друго, треба да стекнете MindOnMapофицијална страница на. За да продолжите, кликнете на Креирај онлајн табот, а потоа пријавете се користејќи ја вашата адреса за е-пошта. Или можете да кликнете на копчето Бесплатно преземање за да ја добиете верзијата за десктоп.

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

Земете MINdOnMap
2

Изберете го посакуваниот образец

Може да започнете да ја креирате вашата умствена мапа откако ќе креирате сметка. Потоа, изберете кои мапи сакате да ги користите со кликнување на Ново таб. (Организациска табела, лева карта, десна карта, карта на дрво, коска на риби, мисловна мапа) Покрај тоа, ако сакате да направите брзо, можете да ја изберете препорачаната тема.

Ум на карта Шаблони
3

Започнете да ја креирате вашата умствена мапа

Откако ќе кликнете на шаблонот што го избравте, ќе бидете насочени кон главното платно, а потоа започнете да ја креирате вашата умствена мапа. За да започнете, навигирајте ја лентата погоре за да ја направите умната мапа попрецизна и пофлексибилна. Можете исто така да додавате слики и врски до вашата умствена мапа за да ја направите поинтересна.

Почеток на Minsd на картата
4

Направете го презентативно и креативно

За да ги направите вашите умствени мапи попристапни и покреативни, кликнете на препорачаните теми, стилови и икони, а потоа изберете ги опциите што сакате да ги користите.

Умот на мапата Бидете креативни
5

Споделете и извезете ја вашата работа

Конечно, сега можете да ја споделите умната карта со копирање на врската, а исто така можете да ја извезете во слики, канцелариски документи, PDF и други формати.

Ум на карта Сподели извоз

Дел 3. Разликата помеѓу MindOnMap и Word

И двата софтвери ни овозможуваат да креираме умствени мапи, но MindOnMap е најпријателски за корисникот и идеален за визуелно претставување. Сепак, Microsoft Word е достапна алатка за креирање презентации, проекти итн. Сепак, може да биде скапа, а некои функции не се интуитивни, за разлика од MindOnMap, бесплатен онлајн софтвер кој можете да го користите во секое време и од каде било. Има лесен за користење интерфејс и различни функции за брзо креирање на саканата умствена мапа. Има функција за споделување и извоз за зачувување, споделување и извезување во Word и други формати.

Дел 4. Најчесто поставувани прашања за правење умствена мапа во Word

Како да додадете умствена карта со еден збор?

Можете лесно да додавате или креирате умствена карта во Microsoft Word со додавање форми и линии, или ако сакате брз метод, кликнете на картичката Вметни, а потоа кликнете на копчето SmartArt за да изберете кои шаблони сакате да ги користите кога креирате умствена мапа. Како да дизајнирате умствена мапа на збор?

Како да дизајнирате умствена мапа на збор?

Првично, Microsoft беше дизајниран да прави и уредува документи. Па, освен тоа, оваа програма ви овозможува да го изберете најдобриот дизајн за вашата умствена мапа користејќи ја графичката карактеристика SmartArt на алатката. Има многу шаблони достапни за да го изберете вистинскиот распоред на умствената карта. Ако сакате да ја измените вашата работа, кликнете на копчето Дизајн, изберете ги претпочитаните бои или фонтови.

Дали има шаблон за умствена мапа во Microsoft Word?

Да, отворете го Microsoft Word, потоа кликнете на јазичето Ново, а потоа напишете „шаблон за умствена мапа“ во лентата за пребарување. Запомнете дека тоа е бесплатен шаблон за умствена карта со зборови, а потоа изберете ги претпочитаните шаблони за умствена мапа.

Заклучок

Еве го имаш. Тоа се 2-те практични методи за правење умствена мапа. Научивте како да направи умствена мапа во Word. Креирањето умствена карта и во двата софтвери е брзо и лесно. Сега, можете да ја изразите вашата креативност со користење на овие алатки. Гледајќи внимателно, MindOnMap е уникатен софтвер за создавање моќна и ефективна умствена мапа. Испитај MindOnMapресурси и започнете веднаш со вашите идеи.

Направете умствена мапа

Направете ја вашата умствена мапа како што сакате

MindOnMap

Лесен за употреба креатор на мапирање на мислите за визуелно да ги нацрта вашите идеи онлајн и да инспирира креативност!