Што е систем за мапирање и неговите типови [Дефиниција и чекор-по-чекор]

Џејд Моралес14 март 2022 годинаЗнаење

Можеби сте слушнале за системско мапирање, сте сфатиле дека треба да го правите тоа или веќе го правите. Тоа е техника која системските мислители ја користат за да ги разберат системите кои се во игра. Оваа карта е корисна за различни области, вклучувајќи образование, политика, здравство, финансии и други организации.

Секој член на тимот мора да биде свесен дека системот работи на максимизирање на ефективноста на програмата. Ова е за да се идентификуваат празнините во знаењето, да се пренесе разбирањето и дополнително да се истражи системот. На овој начин, вклучените членови ќе изградат заеднички целокупен системски модел со интервентни точки и увиди. Прочитајте за да дознаете за системска карта, неговите типови и како сами да креирате.

Системска карта

Дел 1. Што е системска карта

Општо земено, системската карта е графичка претстава на системот. Ги покажува основните меѓусебни односи и структура на организација или систем. Понатаму, оваа мапа е дизајнирана да создаде поедноставено разбирање за сложен систем за да ги вклучи сите на истата страница.

Вообичаено, кога ќе го прашаат за системот на организацијата, засегнатиот персонал ќе каже за елементите на системот без да знае како функционира. Затоа, тоа е императив за целиот процес на системот. Можете да го направите ова со помош на мапирање на систем. Од друга страна, постојат различни типови на оваа карта - секоја со единствена цел и придобивки. Откако ќе дознаете за дефиницијата на системот за мапирање, следниот дел ќе воведе различни шаблони и типови за мапирање на системот.

Дел 2. Видови на системска карта

Постојат различни начини за мапирање на систем, па оттука и различните типови на системска карта. Користејќи ги овие карти како алатки за системско мапирање, можете да ги идентификувате различните делови и да ги најдете областите на развој за да добиете јасност во сложеноста. Тоа, рече, тука се типовите на системски мапи.

Графикони на однесување со текот на времето

Овој тип на системска карта го следи променливото однесување на клучните променливи во вашиот систем од самиот наслов. Оваа мапа поттикнува динамично размислување со фокус на промена на однесувањето со текот на времето. Обично се состои од хоризонтална и вертикална оска за да се разберат меѓусебните врски на графикот кои се движат низ однесувањето на системот.

График на бот

Модел на ледениот брег

Ако размислувате да ја проширите вашата перспектива, типот на системска карта на моделот Iceberg е погоден за вас. Овој графикон го применува концептот 90/10. Како што знаеме, 10 отсто од вкупната маса на ледениот брег е над вода, додека останатите 90 отсто се под вода. Покрај тоа, тој се состои од 4 нивоа на размислување, вклучувајќи ниво на настан, ниво на шема, ниво на структура и ментално ниво. Секое ниво цели на различни аспекти на системот. Соединувањето на овие нивоа ви помага да го идентификувате проблемот во системот и да не гледате на еден аспект од системот.

График на ледениот брег

Дијаграми на причинска јамка

Дијаграмот на причинско-последична јамка е една од алатките за системско мапирање за правење приказни за сложени прашања. Се состои од променливи, врски, знаци на врските и знаци на јамка. Овој дијаграм ви помага да направите концизна приказна за сложено прашање со спојување на неколку јамки заедно.

Дијаграм на причинска јамка

Поврзани кругови

Слично на тоа, поврзаните кругови се техника дизајнирана да ги одреди и разјасни основните причини за сложените проблеми во системот или организацијата. Понатаму, оваа карта треба да ја подигне свеста на ученикот за причините за проблемите што се случуваат. Со други зборови, тоа ви помага да размислувате за промените и да ги следите мрежите на причинско-последичните врски во системот.

График на кругови за поврзување

Дел 3. Како да креирате системска карта

Навистина, системската карта може да се направи со користење на конвенционален пристап. Кога велиме конвенционално, мислиме на пенкало и хартија. Сепак, работите се поедноставни и подобри кога се користи дигитален пристап за извршување на задачите како што е создавањето системска карта. Една од класичните и препорачани алатки за правење системски мапи, умствени мапи, дијаграми, концептни мапи и повеќе визуелни претстави е MindOnMap. Алатката доаѓа со иновативни функции за да генерира стилска и сеопфатна илустрација. Може да работи дури и како софтвер за мапирање на кластери за да произведе кластер на идеи и мисли.

Ви овозможува да прикачувате текст, слики и врски и да ги приспособите нивните својства. Понатаму, можете да го менувате распоредот на вашите мапи според вашите барања. Згора на тоа, работи беспрекорно на различни прелистувачи како што се Chrome, Edge, Safari, Firefox, итн. Најдобро од сè, оваа мапа ви овозможува да го извезувате вашиот проект во различни формати на документи и слики. Без понатамошна дискусија, еве ги чекорите како да креирате системска карта користејќи ја оваа програма.

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

1

Посетете ја веб апликацијата

Стартувајте ја алатката од вашиот прелистувач и кликнете на Направете ја вашата умствена мапа. Корисниците за прв пат ќе треба да поминат низ брз процес на регистрација. После тоа, можете да работите на вашата системска карта со бесплатен пристап до сите негови функции.

Регистрирајте ја сметката на MindOnMap
2

Започнете да креирате системска карта

Потоа ќе стигнете до интерфејсот на шаблонот за да започнете од нула или да изберете тема погодна за вашата системска карта. Сега, додајте го потребниот број на гранки за вашата системска карта со кликнување на Јазол опција на горното мени. Потоа, внесете ги потребните информации со уредување на секој јазол.

MindOnMap Изберете тема
3

Уредете ја мапата на системот

Овој пат, прилагодете ја поставеноста на јазлите за да се прикаже системска карта. Од десниот панел, уредете го изгледот на алатката со менување на стиловите на фонтот и јазлите. Можете да користите различни бои, распореди, па дури и да ја менувате заднината на системската мапа.

MindOnMap Уреди карта
4

Зачувајте ја завршената системска карта

За да го зачувате вашиот излез, кликнете на Извоз копчето во горниот десен агол и зачувајте го како документ или датотека со слика. Алтернативно, можете да ја споделите вашата работа со други со кликнување на Споделете копчето и давање на врската.

Зачувај ја картата за споделување

Дел 4. Најчесто поставувани прашања на картата на системот

Какви информации обично може да генерира системската мапа?

Со помош на системска карта, можете да генерирате информации како што се врски, циклуси за повратни информации, актери и трендови кои ќе ви помогнат да го разберете системот. Исто така, ова е местото каде што може да се генерира основниот проблем на системот, што ќе ви овозможи да ги решите проблемите.

Каде можам да направам системска карта?

Можете да креирате системска карта користејќи кој било софтвер за мапирање како MindOnMap. Со него можете да направите кој било дијаграм или графички приказ на систем, процес или организација.

Што размислуваат системи?

Системското размислување се справува и ги истражува севкупните фактори и интеракции кои предизвикуваат можен исход. Ова е особено корисно за подигање на свеста на тимот за да научи како тие можат да комуницираат.

Заклучок

Ако сакате да дознаете за вашиот систем и да комуницирате со разбирање за да ги натерате луѓето на истата страница, a системска карта е одличен начин да се справите со ова. Дополнително, ви помага да ги решите проблемите во системот бидејќи оваа карта може точно да ги означи проблемите со користење на различни типови на системска карта. Покрај тоа, обезбедивме алатка MindOnMap што би можело да ви помогне лесно да ја креирате оваа мапа со иновативни функции за стилизирање на вашите карти.

Направете умствена мапа

Направете ја вашата умствена мапа како што сакате

MindOnMap

Лесен за употреба креатор на мапирање на мислите за визуелно да ги нацрта вашите идеи онлајн и да инспирира креативност!