Топ 5 водечки бесплатни алтернативи на Visio што треба да ги совладате

Џејд Моралес28 јули 2022 годинаПреглед

Почнувајќи од суштински до сложени дијаграми, не може да се негира дека Microsoft Visio може да го постигне тоа. Тоа е робусна алатка особено за креирање и дизајнирање визуелни претстави за вашите деловни или студиски потреби. Visio доаѓа со сите потребни функции и функции за да помогне во градењето дијаграми со професионален изглед. Покрај тоа, тој е домаќин на обемна библиотека со форми, елементи и шаблони за детални графикони и илустрации.

Замена е тоа што нема пандан на Mac. Не нуди поддршка за мобилни уреди. Понатаму, многу корисници сметаат дека оваа апликација е скапа. Затоа, оваа објава ги состави жешките алтернативни избори на Microsoft Visio. Дознајте повеќе за овие алатки читајќи подолу.

Алтернатива на Визио
Џејд Моралес

Како еден од главните писатели на уредничкиот тим на MindOnMap, секогаш давам вистински и проверени информации во моите објави. Еве што обично правам пред да напишам:

 • По изборот на темата, секогаш истражувам многу на Google и на форуми за да набројувам алтернативи на Visio за кои корисниците најмногу се грижат.
 • Потоа ги користам Visio и сите алатки како Visio споменати во овој пост и поминувам часови или дури денови тестирајќи ги еден по еден. Понекогаш треба да платам за некои од овие алатки.
 • Имајќи ги предвид клучните карактеристики и ограничувања на овие алтернативи на Visio, заклучувам за какви случаи се најдобри овие алатки.
 • Исто така, ги разгледувам коментарите на корисниците за Visio и овие алатки слични на Visio за да го направам мојот преглед пообјективен.

Дел 1. Краток преглед на Visio

Microsoft Visio е апликација за векторска и дијаграмска графика која можете да ја користите за мапирање на дијаграми на текови, планови на подот, мрежни дијаграми, дијаграми на вртење, итн. На пример, ако изберете да направите дијаграм на текови, Visio ќе ги обезбеди формите на дијаграмот на текови што ќе ви бидат потребни за правење. Дополнително, можете да го менувате изгледот и чувството на дијаграмот заедно со темата на вашиот дијаграм. Најдоброто од сè е што доаѓа со функција за автоматско порамнување за да се осигура дека сите форми се усогласени и правилно распоредени. Еве некои други карактеристики на кои треба да се радувате во Visio.

Главните карактеристики понудени во Microsoft Visio:

◆ Овозможува соработка и споделување на дијаграми.

◆ Креирајте нов дијаграм од податоци (увезете податоци од Excel).

◆ Доставете го дијаграмот како презентација користејќи ја функцијата Режим на презентација.

◆ Достапни се повеќе теми и варијанти.

Визио интерфејс

Дел 2. Најдобри 4 алтернативи на Visio

Ќе има случај кога функцијата што ви треба не е достапна во Visio. Покрај тоа, може да ви се чини дека Visio е многу скап, но карактеристиките и функциите се речиси исти како алтернатива. Истражете ја најдобрата бесплатна алтернатива на Microsoft Visio. Овде направивме листа на програми како замена за Visio. Продолжете со читање за да ги добиете потребните информации.

1. MindOnMap

Прво, имаме MindOnMap. Тоа е бесплатна веб-базирана алатка за дијаграмирање што можете да ја користите на место за Visio. Алатката може да се натпреварува со Microsoft Visio поради своите премиум карактеристики. Преку споделување на вашата работа со други, можете да ја сметате за програма за соработка. Покрај тоа, тој обезбедува облици, шаблони и распоред за развој на сеопфатни и стилски дијаграми. Исто така, можете да ја користите оваа онлајн алтернатива на Visio за да ја измените бојата на текстот, бојата на јазолот, големината, дебелината на границата итн.

Во случај на големи и проширени дијаграми, можете брзо да го лоцирате и изберете јазолот што сакате да го уредите користејќи ја опцијата Outline понудена од алатката. Во меѓувреме, ако сте заинтересирани да ја промените позадината на вашата работа за да одговара на вашите барања, алатката обезбедува различни заднини, кои се движат од обични бои до теми на мрежа.

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

ЗА

 • Автоматско зачувување за да се избегне губење на податоци.
 • Извезува проекти во различни формати, како што се PNG, JPG, Word и SVG.
 • Работи со сите мејнстрим прелистувачи.
 • Лесно споделување на проекти за судир на идеи.
 • Додадете уникатни икони за персонализирање на мапите.

КОНС

 • Потребна е интернет конекција.
 • Не можете да работите со други од далечина.
Интерфејс MindOnMap

2. Креативно

Дизајниран за управување со проекти и задачи, можете да ја ослободите вашата креативност со Creately. Она што е извонредно за оваа алатка е што можете да отидете на приказ на повисоко ниво користејќи ја функцијата @mention за да се поврзете со други документи. Понатаму, доаѓа со соработка во реално време, што ви овозможува да работите со други без разлика колку сте оддалечени еден од друг. Како да работите во иста просторија. Тоа е пристоен алтернативен избор на Microsoft Office Visio за креирање дијаграми на текови и дијаграми.

ЗА

 • Креирајте дијаграми од шаблони за да заштедите време.
 • Тој нуди двонасочни врски до податоци и документи.
 • Можни се документи засновани на податоци.

КОНС

 • Додадените функции се достапни во премиум верзијата.
 • Повремени графички дефекти.
Creately интерфејс

3. SmartDraw

Можете исто така да користите SmartDraw наместо Visio за да направите дијаграми на текови и дијаграми. Оваа софтверска програма е достапна на различни платформи, вклучувајќи Windows, Mac, iPad и Web. Слично на тоа, доаѓа со различни шаблони кои се многу приспособливи и може да се преземат бесплатно. Згора на тоа, можете да го користите за увоз и отворање датотеки од Microsoft Visio. Дополнително, тој е компатибилен со MS office Google Workspace и Atlassian апликациите за интеграција.

ЗА

 • Компатибилен со компјутери и таблети.
 • Широка библиотека со шаблони.
 • Овозможува пристап до илјадници симболи.

КОНС

 • Навигацијата на страничната лента е тешка за навигација.
 • Функцијата за автоматско зачувување најчесто не работи добро.
Интерфејс SmartDraw

4. Луцидчарт

Последната програма што треба да ја разгледате како алтернативен софтвер за Visio е Lucidchart. Тоа е алатка за правење дијаграми со елегантен и јасен панел за уредување. Со оваа програма, можете да користите облици со влечење и спуштање за брзо да изградите мрежни дијаграми и да обработувате мапи. Постојат стотици форми дизајнирани да ги задоволат стандардите на различни индустрии. Работи на веб и работи на системи macOS и Windows, што значи дека го користите како алтернатива на Microsoft Visio за Mac бесплатно. Уште поважно, може да се интегрира со неколку алатки за продуктивност, како Google Drive, Confluence, Jira, Jive и Google апликации.

ЗА

 • Работете на вашите проекти на различни платформи.
 • Обезбедува управување со корисничка сметка и додава слој на безбедност.
 • Достапна е интеграција на апликации за продуктивност.

КОНС

 • Интеграцијата со други алатки е донекаде ограничена.
 • Lucidspark можеше да биде вклучен во Lucidchart.
Интерфејс на Lucidchart

Дел 3. Споредба на програмите

За да ви помогнеме во изборот на која алтернатива е најдобра за креирање дијаграми и графикони, може да се повикате на споредбената табела подолу.

Алтернативни алаткиПоддржана платформаНеограничени карактеристикиПлатено или бесплатно
Мајкрософт ВизиоВеб, Mac, iPadНеограничените функции се достапни во премиум верзијатаПлатена апликација
MindOnMapВеб и Mac или Windows онлајнСè е бесплатно и неограниченоБесплатна апликација
КреативноВеб, Windows и MacНеограничените функции се достапни во премиум верзијатаПлатено; Нуди бесплатна верзија
SmartDrawВеб, Windows и MacНеограничените функции се достапни во премиум верзијатаПлатено; Нуди бесплатна верзија
Луцидна табелаВеб, Windows и MacНеограничените функции се достапни во премиум верзијатаПлатено; Нуди бесплатна верзија

Дел 4. Најчесто поставувани прашања за Visio

Дали постои достапна алтернатива на Visio со отворен код?

Да. Една од бесплатните програми со отворен код што можете да ја имате е Уредувач на дијаграми. Интересно е што доаѓа со многу напредни функции и е корисен и за луѓе кои не се технолошки и за технолошки такт.

Може ли да користам Google Docs како алтернатива на Visio?

Документите на Google може да создаваат и градат едноставни дијаграми. Сепак, му недостасуваат потребните карактеристики како графикони и опции за прилагодување на графиконите.

Дали постои добра алтернатива на Visio iPad?

Да. Бидејќи Lucidchart нуди мобилна верзија што го поддржува iPad, можете да ја користите наместо Microsoft Visio.

Која е одлична алтернатива на Microsoft Visio Google?

Можете да користите Google Docs или онлајн алатки, како оние споменати во оваа објава.

Заклучок

Тоа се некои од одличните Алтернатива на Visio алатки за градење и развивање дијаграми или графикони. Ние, исто така, обезбедивме табела за споредба на секоја програма за ваша погодност. Од друга страна, можете да ги испробате за да тестирате која програма најдобро ви одговара. Во меѓувреме, ако барате апликација која обезбедува неограничен пристап до функциите и функциите бесплатно, не барајте подалеку од MindOnMap.

Направете умствена мапа

Направете ја вашата умствена мапа како што сакате

MindOnMap

Лесен за употреба креатор на мапирање на мислите за визуелно да ги нацрта вашите идеи онлајн и да инспирира креативност!