Што е дијаграм на дрво: дефиниција, добрите и лошите страни, кога да се користи и сè

Џејд Моралес25 август 2022 годинаЗнаење

А дијаграм на дрво се користи како еден од наједноставните начини за прикажување на причина и последица, веројатности и низа настани. Тоа му овозможува на создавачот да ја прошири темата онолку колку што се бара преку разгранување со централна тема. Но, на овој дијаграм има повеќе отколку што се гледа. Во денешната статија, ќе навлеземе подлабоко во неа, дискутирајќи за нејзината дефиниција, предности и недостатоци, кога е корисно и многу повеќе.

Затоа, ако сакате да имате длабинско знаење за овој дијаграм и да научите како да го креирате, можете да ги проверите пасусите подолу.

Дијаграм на дрво

Дел 1. Што е дијаграм на дрво

Дијаграм на дрво е флексибилен дијаграм кој има различни евидентни способности. Оттука, се нарекува и анализа на дрво, аналитичко дрво, хиерархиски дијаграм и систематски дијаграм. Всушност, тој се користи како модерна алатка за планирање на управувањето. Тоа е затоа што може да прикаже хиерархија на задачи и подзадачи што треба да се остварат.

Во основа започнува со една ставка, позната и како централна тема, која се разгранува на повеќе. Покрај тоа, од кои секоја има свои подгранки. Потоа, откако веќе ќе завршите со креирање на дијаграм, ќе видите форма слична на дрво, а со тоа и името. На дијаграмот има стебло и повеќе гранки.

Дел 2. Предности и недостатоци на дијаграм на дрво

Сега, ќе ги објасниме предностите и недостатоците на дијаграмот на дрво. Преку него ќе научите како да ја максимизирате оваа визуелна техника и кога не е идеална за употреба. Значи, без многу врева, тука се заслугите и недостатоците на дијаграмот на дрвото.

ЗА

  • Кога станува збор за подготовка на податоци за време на претходна обработка, дијаграмите на дрвјата бараат помалку напор во споредба со другите алгоритми.
  • Речиси секој може да разбере дијаграм за одлука на дрво. Нивните интуитивни карактеристики ви овозможуваат лесно да им објасните ситуација на вашите технички тимови и засегнати страни.
  • Ако сте љубител на нормализација на податоци, дрвото на одлуки е за вас.
  • Дијаграм на дрво работи дури и кога недостасуваат некои вредности. Со други зборови, вредностите што недостасуваат немаат големо влијание врз процесот на градење.
  • Скалирањето на податоците не е проблем кога станува збор за креирање на дијаграм на дрво.

КОНС

  • Моделот на дијаграм на дрво не е најдобар за примена на регресија и предвидување вредности кои се континуирани.
  • И покрај тоа што е интуитивен, тој има тенденција да биде комплициран и сложен.
  • Мала промена во податоците може да придонесе за голема промена во моделот на структурата на дијаграмот на дрвото.
  • Нестабилноста е еден од нејзините главни непријатели.
  • Обуката за дијаграм на дрво е скапа поради сложеноста и потребното време.

Дел 3. Примери за дијаграми на дрво

Дијаграм на дрво има широк опсег. Всушност, може да ги покрие математиката, статистиката и лингвистиката. Затоа, ќе фрлиме еден поглед на овие примери. Проверете ги подолу.

Дијаграм на дрво за математика

Како што е наведено, дијаграмот на дрво е одлична алатка за одредување на веројатности. Потоа краевите ги претставуваат лисјата на дрвото, а има и гранки. Секоја веројатност е напишана на гранките, а исходите се ставаат на краевите на гранките. Овој дијаграм се смета и како дрво дијаграм во статистиката, особено кога се идентификуваат фреквенциите.

Дијаграм на дрво Математика

Дијаграм на дрво за деца

Сега, имаме дијаграм на дрво за деца. Овој пример помага да се одреди потенцијалната облека што би ја носела личноста. Во согласност со ова, тоа би можело да им помогне на децата и учениците да ја изберат можната облека за личноста.

Дијаграм на дрво за деца

Дрвен дијаграм во лингвистиката

Дијаграм на дрво не е само за прикажување на веројатности. Може да се користи и за расчленување и разбирање јазик од предметот Лингвистика. Морфологијата, пример подолу, покажува како изгледа.

Дрвен дијаграм Лингвистика

Дел 4. Кога е корисен дијаграмот на дрвото

Тоа е време кога ќе одлучите дали да го користите овој дијаграм или не. Оттука, направивме и пасус кога ќе користите дијаграм на дрво или кога ќе влезе во игра.

◆ Ќе користите дијаграм на дрво за да ги прикажете задачите и подзадачите што треба да се завршат.

◆ Анализирање на ситуацијата и развивање активности за формулирање решенија.

◆ Може да користите и дијаграм на дрво кога развивате логички чекори при постигнување цел.

◆ Ви помага добро да комуницирате со засегнатите страни и техничките тимови за да ги објасните деталите.

◆ Оваа визуелна алатка е развиена за евалуација на прашањата за имплементација за решенија.

Дел 5. Како да направите дијаграм на дрво онлајн

Овој пат, да навлеземе во постапката за изработка на дијаграм на дрво. Всушност, можете да го направите овој дијаграм со рака или користејќи пенкало и хартија. Сепак, најдобро би било тоа да се направи со помош на посветен изработувач на дијаграми на дрво. MindOnMap има се што ви треба за да направите дијаграм на дрво. Може да играте со различни распореди, како што се десни и леви мапи. Можете исто така да прикажете органска табела или наопаку дијаграм на органите.

Покрај тоа, иконите и фигурите ќе ви помогнат да го направите дијаграмот сеопфатен. Што се однесува до стилот, тој доаѓа со различни теми што можете да ги примените на вашиот дијаграм на дрво. Значи, ајде да започнеме.

1

Стартувајте го MindOnMap на кој било веб-прелистувач и посетете ја почетната страница на програмата. Потоа, штиклирајте Креирај онлајн или Бесплатно преземање од главната страница и ќе пристигнете до контролната табла на програмата.

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

Земете MINdOnMap
2

Од прозорецот на контролната табла, изберете го распоредот што го претпочитате и тој ќе ве доведе до главниот панел за уредување на изработувач на дијаграми на дрво.

Изберете Распоред
3

Овој пат, изберете ја централната тема и разгранете се со кликнување на Јазол копчето на горното мени. Алтернативно, можете да притиснете на Таб копчете на тастатурата на вашиот компјутер додека го избирате централниот јазол или ставка. Продолжете да додавате додека не ги добиете посакуваните гранки, кои треба да се формираат како дрво.

Додадете гранки
4

Вметнете ги потребните информации користејќи го дејството со двоен клик на секоја гранка. Дотогаш можете да ја прилагодите бојата на гранката, фонтот или линијата за поврзување. Едноставно одете на Стил мени на менито од десната лента. Потоа, променете ги својствата. Во рамките на Структура табот, можете да видите различни распореди што може да ги примените.

Изменете го стилот на дијаграмот
5

На крајот, штиклирајте го Извоз копчето на горниот десен мени и изберете го форматот соодветен за вашите потреби.

Дијаграм на дрво за извоз

Дел 6. Најчесто поставувани прашања за дијаграм на дрво

Што е дијаграм на дрво во математика?

Математиката има големо учество бидејќи вредностите на веројатноста се пресметуваат заедно со исходите. Формулата е собирање на веројатностите и множење на вредностите на веројатноста на поврзаните гранки.

Кои се видовите дијаграми на дрвја?

Постојат дијаграми на дрво од Y до X, дијаграми на дрво на причини и последици, дијаграми на функционални дрвја и дијаграми на дрво за апстракција.

Може ли да креирам дијаграм на дрво во Word?

Да, тоа е можно. Можете да го направите тоа автоматски со пристап до функцијата SmartArt. Одете во SmartArt под табулаторот Вметни. Потоа, изберете Хиерархија и изберете шаблон. Конечно, уредете го шаблонот.

Заклучок

Тоа е тоа! Гнидавица на а дијаграм на дрво. Дополнително, научивте неколку примери на оваа визуелна алатка и како да ја креирате со помош на одличната онлајн алатка, MindOnMap. Затоа, можете да го максимизирате и да го користите во реална ситуација.

Направете умствена мапа

Направете ја вашата умствена мапа како што сакате

MindOnMap

Лесен за употреба креатор на мапирање на мислите за визуелно да ги нацрта вашите идеи онлајн и да инспирира креативност!