Водич за почетници за тоа што е Генограм со сеопфатно објаснување

Џејд Моралес28 јули 2022 годинаЗнаење

Општо земено, можете да го наречете генограмот семејно стебло бидејќи визуелно го претставува потеклото и лозата на една личност. Но, овој дијаграм е повеќе од вообичаените информации што ги гледате во обично семејно стебло. Генограмот може да ја следи и покаже медицинската историја и наследната лоза на една личност.

Настрана од споменатите полиња, генограмите може да вклучуваат и информации за проценка на детската психологија, социо-културните и вистинските емоционални односи. Со други зборови, тоа е одреден тип на семејно стебло. Таа користи структура користејќи Генограмски симболи да му помогне на читателот добро да го разбере дијаграмот. Во меѓувреме, многумина сметаат дека е збунувачки да се разбере и да се направи. Тоа нема да биде случај бидејќи ќе разговараме за детален преглед на генограмите и ќе воведеме креатор на генограм кој ќе го создаде самиот.

Што е Генограм

Дел 1. Што е Генограм

Што е точно генограм? Генограмот е одреден тип на семејно стебло кое покажува информации за генетската историја на една личност. Нацртана е со помош на основни симболи или форми кои прикажуваат квалитет на врската, емоционални врски и значајни други. Други основни и суштински информации за гените и медицинската историја на семејството може да се обезбедат со помош на овој дијаграм. Може да се користи за различни области поврзани со генетска анализа. Прочитајте го следниот дел за да дознаете кога и каде да користите семејно стебло на генограм.

Дел 2. Каде и кога да се користи Генограм

Собирањето информации за историјата на една личност е една од целите на генограмот. Собраните информации може да се користат за проценка и интервенција. Може да го наречете семејно стебло, но детално. Тоа е многу корисно, особено во идентификувањето на вредностите на личноста кои можат да влијаат на ставот или моменталното однесување на поединецот. Генерално, овој дијаграм често е корисен во клиничката работа.

Исто така, може да ви помогне да ја нацртате вашата семејна структура, прикажувајќи ги врските, сексуалната ориентација, возраста, браковите, интимните односи и потомството. Згора на тоа, можете да го идентификувате квалитетот на врската помеѓу членовите на семејството користејќи генограм. Сега, каде да го користиме? Еве некои од полињата каде што генограмите се корисни или популарни.

1. Медицински

Генограмот е корисна алатка, особено за луѓе со посебни услови. Медицинските практичари како што се лекарите за пациенти со болести во семејството може да го користат за следење на наследни болести. Тоа ќе им помогне да ги видат генерациските модели кои влијаат на нивните пациенти. Со помош на генограм, тие би можеле да идентификуваат болести како срцеви заболувања, аутизам или Даунов синдром. Поголемиот дел од времето, лекарите го користат за лекување на проблеми како овие во нивните најрани фази.

2. Психотерапија

Да претпоставиме дека сте застапник на менталното здравје или сте загрижени за менталната благосостојба, генограмите се прилично корисни во психотерапијата. Всушност, овој дијаграм е познат на ова поле затоа што станувате свесни за поворката на ментална болест во вашето семејство. Исто така, еден од главните моменти на овој дијаграм е тоа што може да ви помогне да ги разберете емоционалните врски или односите помеѓу членовите на семејството. Затоа, ако барате лична терапија или сакате да ја правите во група, можете да го сторите тоа.

Дел 3. Неколку видови на Генограм

За дополнително да го дефинираме генограмот, ќе опфатиме неколку видови на генограми кои често се користат. Од друга страна, може да видите варијации и верзии на генограм. Со други зборови, генограмот доаѓа во различни форми во зависност од целта на изработувачот. Сепак, ајде да погледнеме неколку од најчесто користените:

1. Семеен Генограм

Генограмот на семејството или заедницата е еден од најчестите типови на генограм. Ја прикажува вашата семејна историја доста блиску до вас до три генерации од семејството. Со семеен генограм, можете да ги проверите членовите на вашето семејство, особено оние со различни семејни или сложени структури. Заедно со ова, можете да ја следите етничката припадност или потеклото на една личност.

Семеен Генограм

2. Генограм на односи

Со генограмот за односи, можете да идентификувате како една индивидуа е поврзана со друга. Може да содржи информации како бракови, посветени врски, привремени врски и случајни врски. Овој тип на дијаграм е првенствено кога двојката бара помош преку терапија.

Генограм на односи

3. Медицински Генограм

Ако семејството има проблеми со болести, медицинскиот генограм треба да ни се најде. Неговата примарна употреба е да се утврди кои болести може да ги носи семејството. Сите информации поврзани со повеќе видови болести или животниот век се опфатени во овој тип на дијаграм.

Медицински Генограм

4. Емоционален Генограм

Генограмот е исто така корисен за идентификување на емоционалните односи, па оттука и емоционалниот дијаграм. Терапевтите можат да користат генограм за да ги разберат емоциите што течат кај членовите на семејството. Опфаќа емотивни односи кои се движат од пријателство до многу блиски, далечни, конфликтни или далечни.

Емоционален Генограм

Дел 4. Како да направите Генограм

Сега, каква алатка треба да имате за да креирате генограм? Едноставна и бесплатна алатка која ќе ви помогне да направите дијаграми и мапи е MindOnMap. Тоа е бесплатен создавач на дијаграми достапен преку прелистувач и интернет конекција. Овој онлајн создавач на генограми има соодветни форми и опции за уредување што одговараат на онлајн програма. Покрај тоа, ви овозможува да извезувате датотеки во документи или датотеки со слики во зависност од вашите преференции. Освен тоа, можете да ги споделите вашите генограми онлајн и со вашите колеги и пријатели.

Од друга страна, еве чекор-по-чекор процедура за правење семејно стебло на генограм:

1

Стартувајте ја програмата

Отворете прелистувач што го претпочитате и пристапете до програмата. Удри на Креирај онлајн, и ќе бидете пренасочени во делот за шаблоните. Можете исто така директно да кликнете на Бесплатно преземање копчето подолу.

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

Земете MINdOnMap
2

Изберете шаблон

Можете да изберете шаблон или тема за вашиот генограм од делот за шаблоните. После тоа, ќе стигнете до панелот за уредување на изработувач на генограм.

Избор на шаблон
3

Направете генограм

Дотогаш, можете да започнете да работите на вашиот генограм. За да го направите тоа, додадете јазли со кликнување на Јазол копчето во горното мени. Можете да додавате јазли во зависност од вашата желба. Можете да користите различни стилски опции од десната страна на интерфејсот. Можете да го промените фонтот, позадината, формите и линиите за поврзување.

Направете Генограм
4

Зачувајте го генограмот

За да ја зачувате вашата работа, кликнете на Извоз копче во горниот десен агол за да го зачувате вашиот генограм на вашиот компјутер. Можете да изберете дали да ја извезувате датотеката како документ или датотека со слика.

Извези Генограм

Дел 5. Најчесто поставувани прашања за Генограм

Што е генограм од 3 генерации?

Генограмот од третата генерација ги опфаќа бабите и дедовците и нивните сестри и браќа. Долното ниво секогаш се смета за прва генерација.

Може ли да вклучам имиња на генограмите?

Да. Содржи основни информации, вклучувајќи име, пол, датум на раѓање и датум на смрт. Покрај тоа, може да содржи многу информации за вашето семејство.

Како можам да покажам спонтан абортус на генограм?

Можете да претставите спонтан абортус, абортус и бременост користејќи триаголник. Можете да ги разликувате со ставање дијагонален крст на врвот на триаголникот, што означува смрт.

Заклучок

Со сеопфатната дефиниција на генограм, можете да соберете информации за историјата на една личност и емоционалните врски и врски. Затоа, ако лично се занимавате со мината или семејната историја, можете да го користите овој дијаграм. И ние препорачуваме алатка која е лесна за употреба - MindOnMap.

Направете умствена мапа

Направете ја вашата умствена мапа како што сакате

MindOnMap

Лесен за употреба креатор на мапирање на мислите за визуелно да ги нацрта вашите идеи онлајн и да инспирира креативност!