За што се користи умната мапа - научете го дигиталниот начин на организирање на вашите идеи

Џејд МоралесНое 18, 2022 годинаЗнаење

Како дел од иновацијата, сè се свртува кон технологијата во денешно време, вклучувајќи организирање мисли, бура на идеи и решавање на проблеми. Претходно, споделувањето идеи се правеше со набрзина запишување или пишување на белешките на вашето парче хартија. Оттука, во текот на годините, овие начини еволуираа и во дигитална форма на мапирање на умот, ефективен метод за производство на одлични заеднички идеи преку нивно трансформирање во мапи.

Моресо, оваа техника е исто така одличен начин за брзо задржување или меморирање на информациите. На крајот на краиштата, нашиот мозок поседува фотографска меморија, поради што е создадено мапирањето на умот. Сепак, многумина сè уште прашуваат како функционира ова мапирање на умот? Како им помага на луѓето да го сфатат концептот? На оваа забелешка, ајде да зборуваме за што е умствена мапа, длабокото значење и предностите и недостатоците на методот на мапирање.

Што е умствена мапа

Дел 1. Преглед на умствената карта

Што е умствена мапа?

Мапа на умот е илустрација на собраните информации. Со други зборови, тоа е редослед на сродни теми или идеи собрани при конципирањето на предметот. Понатаму, придобивките од мапирањето на умот за студентите и луѓето поврзани со бизнисот се зголемуваат, бидејќи ова е методот со кој тие можат да елаборираат на една тема додека не добијат масивни информации и детали поврзани со неа со помош на дијаграм.

Уверени сме дека веќе го добивате, но нека биде подетално елаборирано. Очигледно, терминот мапа се користел за да означува визуелни дијаграми, каде што всушност, авторите можат да направат мапирање со рачно скицирање на белешките. Дополнително, умствената карта е одлична техника за решавање проблеми и запаметување на гранките на информации додека ја разбирате темата како целина. Илустрацијата подолу ќе ви даде идеја како и кога соодветно да го користите мапирањето на умот.

Примерок за умствена мапа

Дел 2. Мапа на теоријата на умот

Дозволете ни сега да ја научиме теоријата на умствени мапи за да ја знаеме што е мапирање на умот подобро. Терминот умствена мапа првично беше воведен од британската ТВ личност и автор Тони Бузан во 1974 година за време на неговата ТВ серија на Би-Би-Си. Уште наназад, методот на информации за карти користеше разгранување и радијално мапирање, што ја направи историјата на визуелизација, бура на идеи и решавање на проблеми од страна на професионалци како што се професори, психолози, инженери и многу други.

Мапа на умот Тони

Одејќи напред, Бузан, исто така, го нарече умното мапирање „цвеќиња на мудроста“ бидејќи овој процес работи за процут на скриеното знаење и таленти на човечкиот мозок. Која е важноста на дијаграмот на умствена мапа? Ова прашање може да ве доведе до едноставниот одговор бидејќи спојувањето на идеите преку нивно претворање во визуелни претстави ќе му помогне на човечкиот мозок брзо да ги долови информациите.

Врз основа на студиите на Канингам (2005), 80% на студентите сметаат дека мапирањето на умот е корисно во нивното разбирање на концептот и идеите во науката. Во исто време, други студии велат дека умствените мапи работат поефикасно на студентите по компјутерска технологија и уметност.

Дел 3. Која е употребата на умното мапирање

Ако мислите дека мапирањето на умот е ограничено само на конференции кои се однесуваат на деловно планирање, студии на случај и истражување, добро, има повеќе од тоа. На истиот начин, ви даваме подолу пет од стоте употреби на мапирање на умот. На овој начин, ќе имате подобро разбирање и реализација на различното користење на мапирањето на умот.

1

Планирање за роденденска забава

Мапирањето на роденденската забава е она што посетителите на забавата уживаат да го прават. Што е мапирање на умот на роденден и како функционира? Овој тип на мапирање на мислите дефинитивно ќе ви го донесе најдоброто изненадување роденденска забава за вашите пријатели и сакани, каде што ќе можете точно да се подготвите врз основа на планот.

Планирање на денот на денот
2

Решавање на проблем

Предизвиците и неочекуваните компликации може да дојдат неочекувано. Но, преку решавање на проблеми со користење на мапирање на умот ќе ви даде прецизно решение за тоа прашање. Внимавајте кога ги мапирате вашите идеи за решавање на некој проблем, да бидете смирени за да можете да најдете одличен и праведен лек.

Решавање проблеми Мапирање
3

Подготовка за интервју за работа

Која е целта на мапирањето на умот во оваа област? Па, ако сакате да имате интервју за работа, можете да ги подготвите лажните прашања и однапред да одговорите на нив во вашата умствена мапа.

Мапирање Jobprep
4

Управување со проект

Како проект менаџер, секогаш треба да бидете достапни и подготвени во какви било околности што може да се случат во проектот. Затоа, правењето колаборативна умствена мапа со вашиот тим ќе ве подготви за таквите услови што доаѓаат. Исто така, во овој метод, можете да вклучите членови на тимот во делењето на задачите.

Мапирање за управување со проекти
5

Планирање на списоци за патување и кофи

Многумина веруваат дека планирањето на вашето патување и правењето на списокот со кофи се она што ја дава вистинската дефиниција за мапирање на умот. Зошто? Тоа е затоа што правењето на списокот со кофи пред време ќе ви обезбеди непречено и совршено бегство поради тоа што имате листа за проверка надвор од умот.

Мапирање на патувања

Дел 4. Најдобар начин за користење на мапирање на умот

Откако има доволно знаење за што е мапирање на умот, ајде сега да го научиме најдобриот начин да го направиме тоа. На MindOnMap е најновиот, но сепак највозбудливиот начин на умствена мапа. Понатаму, оваа дигитална алатка за визуелно размислување ќе ве возбуди уште повеќе со користење на нејзините прекрасни теми, распореди, јазли, компоненти, стилови, контури и икони во неговото платно. Можеби сè уште имате размислувања за предностите и недостатоците на хартиените мапи, но едно е сигурно, во оваа ера, луѓето ја третираат технологијата како неопходност. Ова, исто така, дава доказ дека дури и земање белешки има потреба да се дигитализира.

Работи што треба да се земат предвид при мапирање на умот

За да имате умствена мапа, мора да ги запомните следните елементи во согласност со правењето добра идеја мапирана со умот.

Централна тема

Субјектот или главната идеја ја игра најважната улога во умствената карта. Со ова, сите идеи што ќе ги соберете ќе се вртат околу оваа тема.

Под-теми

Подтемите се гранките на вашата главна идеја или тема. Покрај тоа, овие гранки ќе покажат што е дијаграм во умствената карта. Оттука, при правењето гранки, мора да размислите за сите клучни зборови кои се поврзани со главната тема. Дополнително, можете да елаборирате за секоја компонента додека не добиете совршена идеја што одговара на неа.

Код зборови / Клучни зборови

Мора да запомните дека не треба да користите реченици за секоја компонента или јазол при правењето умствена мапа. Напротив, мапирањето на умот е местото каде што треба да користите конкретни зборови.

Линија за поврзување

Изберете да ги поврзете вашите теми за правилна корелација на вашите идеи.

Слики

Додавањето неколку слики на вашата умствена мапа ќе додаде врски со вашите идеи. Преку илустрациите, многумина брзо ќе ги сфатат концептите, што им користи на учениците при мапирањето на умот. Покрај тоа, овој вид на елемент ќе им даде живот на вашите мисли и дефинитивно ќе донесе точна порака.

Нијанса / Боја

Настрана од сликите, засенчувањето на секоја идеја или гранка со различни бои ќе им даде соодветна идентификација.

Како да направите мапирање на умот

Овој пат, дозволете ни да ги научиме основните чекори за тоа како да направите практична умствена мапа на вашиот уред. Исто така, ќе ви покажеме како тоа се прави со MindOnMap, каде што започнува извонредноста.

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

1

Посетете ја веб-страницата

Одете во вашиот прелистувач и посетете ја официјалната веб-страница и почнете да работите со кликнување на Направете ја вашата умствена мапа таб.

Креирај умна мапа
2

Изберете распоред

Откако ќе стигнете на следната страница, мора да изберете распоред од дадените избори. Во спротивно, можете да направите персонализирана откако ќе кликнете на MindMap.

Распоред на умствена карта
3

Додадете гранки

Како што споменавме претходно, кога користите алатка за мапирање на умот, секогаш мора да додавате гранки или она што го нарекуваме Јазли. За да додадете, кликнете на Додај јазол се наоѓа на горниот дел од интерфејсот. Преименувајте го под-јазолот според вашата идеја од централниот јазол. На страната на екранот, можете да најдете различни икони што можете да ги користите за да ја разубавите вашата карта.

Мапа на умот додадете јазол
4

Засенчете ги јазлите

За да им дадете сјај на вашите јазли, одете на Стил поставување. За да ги засенчите сите подгранки на јазолот, изберете ја бојата од Филијала. За неразгранет јазол, изберете боја под Облик.

Мапа на умот Вметнете боја
5

Додадете слики

Ако треба да вметнете фотографии, мора да кликнете на јазолот на кој сакате да додадете фотографија. Потоа, удри го Слика икона под Вметнете дел и изберете го Вметнете слика за да испратите слика од вашиот уред.

Мапа на умот Вметнете слика
6

Зачувајте ја финализираната карта

Конечно, можете да ја зачувате картата! Оттука, пред да го зачувате, можете да го преименувате вашиот проект со одење до горниот лев агол на делот што вели Без наслов. Потоа, за да ја зачувате датотеката со мапа, притиснете го Извоз табот и изберете го претпочитаниот формат од JPG, PNG, SVG, Word и PDF.

Зачувај датотека за мапа на умот

Забелешка

Мапата на умот ќе се зачувува автоматски на секои две минути, нема потреба да се грижите за случајно губење за време на уредувањето.

Дел 5. Предности и недостатоци на мапирањето на умот

Навистина, сите имаат свои недостатоци покрај придобивките. Во овој дел, ќе научиме некои од добрите и лошите страни на умната мапа. На овој начин, ќе можете да ја балансирате потребата од користење на технологија за мапа на умот.

Предности на мапирањето на умот

Засилувач на умот - Мапирањето на умот предизвикува креативност. На овој начин, ќе можете да го поттикнете вашиот ум да исцеди идеи од него.

Генерира светли идеи - Овој метод промовира и светли идеи. Додека правите мапирање на мислите, не сте свесни дека создавате одлични погледи од концептот.

Ги прави сложените идеи едноставни - Навистина, мапирањето на мислите ја прави сложената тема едноставна со производство на поттеми кои ја сечат главната идеја.

Ја зголемува продуктивноста - Се разбира, зголемувањето на продуктивноста е една од придобивките од мапирањето на умот. Луѓето кои сериозно се занимаваат со мапирање на мисли го потврдуваат тоа бидејќи овој метод ги тера да размислуваат и да работат уредно.

Недостатоци на мапирањето на умот

Одзема време - Мапирањето на умот некако ќе ви одземе поголем дел од времето, особено ако сте нови во него бидејќи треба да копате се повеќе и повеќе. Меѓутоа, како што одминува времето, ќе се навикнете и ќе можете да ја надминете оваа околност.

Дел 6. Најчесто поставувани прашања со почит Мапирање на умот

Дали децата можат да направат умствена мапа?

Да. Децата исто така можат да вежбаат мапирање на умот. Исто така, овој метод воспоставува добар однос со бурата на идеи и им помага на мозокот на децата да расте подобро.

Можеме ли да направиме виртуелно мапирање на мислите со моите колеги?

Се разбира, можеш. MindOnMap ќе ви овозможи да ја споделите врската од вашата работа или на друг начин да ја зачувате картата преку Word Docs за цели на уредување и споделување.

Како да користам умствена карта за есеј?

Прво, одлучете за централната тема на вашиот есеј. Потоа разгледајте ги поврзаните теми и ставете ги како гранки за централната тема. На крајот, размислете за поврзаноста меѓу нив и реорганизирајте ги како целина.

Заклучок

Еве ја, луѓе, историјата и правилното искористување на умствената мапа. Оваа статија можеше да ви донесе идеи што е умствена мапа и како да се направи дигитално мапирање на умот. Да, можете да го направите тоа на хартија, но за да го следите трендот, користете го MindOnMap наместо да создадете посветли идеи во една неверојатна фотографија.

Направете умствена мапа

Направете ја вашата умствена мапа како што сакате

MindOnMap

Лесен за употреба креатор на мапирање на мислите за визуелно да ги нацрта вашите идеи онлајн и да инспирира креативност!