Што е UML дијаграм: Истражете ги и откријте ги сите детали за овој дијаграм

Џејд Моралес23 февруари 2023 годинаЗнаење

Дали барате целосни информации за UML дијаграм? Па, во оваа статија, ќе научите сè за овој дијаграм. Ќе ја откриете неговата целосна дефиниција и различни видови. Покрај тоа, настрана од познавање на деталите, објавата ќе ви ги понуди и најдобрите методи за тоа како да направите UML дијаграм онлајн и офлајн. Затоа, прочитајте ја статијата ако не сакате да ја пропуштите можноста да научите ваков тип на дијаграми.

Што е UML дијаграм

Дел 1. Целосна дефиниција на UML дијаграм

Унифициран јазик за моделирање, познат и како UML, е стандардизиран јазик за моделирање. Се состои од збирка интегрирани дијаграми. Тоа е да им помогне на развивачите на системи и софтвер при визуелизирање, градење и документирање на софтверските системи на артефактите. Вклучува и бизнис моделирање и други несофтверски системи. UML ги спојува најдобрите инженерски пристапи кои симулираат масивни, комплицирани системи. Креирањето објектно-ориентиран софтвер и процесот на развој на софтвер се потпираат на UML. UML користи графички ознаки за да го пренесе дизајнот на софтверски проект. Тимовите можат да комуницираат, да истражуваат дизајни и да го тестираат архитектонскиот дизајн на софтверот користејќи UML. Унифицираното визуелно претставување на UML системот е прикажано на UML дијаграм. Тоа е да им помогне на програмерите или сопствениците на бизниси да ја разберат, испитаат и инсталираат структурата на нивниот систем. UML дијаграмот се појави како една од најкористените алатки за моделирање на деловни процеси. Значи, исто така е многу важно за креирање објектно-ориентиран софтвер.

Дел 2. Видови UML дијаграми

Двата главни типа на UML дијаграми се Структурен UML дијаграм и на УМЛ дијаграм на однесување. Секој тип на UML дијаграм има свои подтипови. Во овој дел, ќе ги разгледаме подетално за да ги знаеме примарните цели на секој дијаграм.

Различни типови

Структурни дијаграми

Овие дијаграми прикажуваат неколку објекти, како и статичката структура на системот. Еден или повеќе апстрактни концепти за имплементација може да бидат меѓу елементите во структурниот дијаграм.

Дијаграм за класа

Најчесто се користи под-категоријата на дијаграмот UML. Камен-темелникот на сите објектно-ориентирани софтверски системи е класниот дијаграм. Гледајќи ги класите и атрибутите на системот, корисниците можат да ја визуелизираат неговата статичка структура и да утврдат како неговите класи се поврзани една со друга.

Дијаграм за класа

Дијаграм на објектот

Овој дијаграм им помага на програмерите да го анализираат системот во одреден момент. Исто така, треба да се провери структурата на апстрактот.

Дијаграм на објектот

Дијаграм на композитна структура

Композитните структурни дијаграми ја прикажуваат внатрешната организација на системот, однесувањето на класификаторот и односите со класите.

Композитен дијаграм

Дијаграм на компоненти

Дијаграм на компоненти во UML покажува како деловите се поврзани за да се создадат софтверски системи. Ги демонстрира зависностите помеѓу архитектурите на софтверските компоненти.

Дијаграм на компоненти

Дијаграм за распоредување

Дијаграмот помага да се моделира физичкиот аспект на објектно-ориентираниот софтверски систем. Тоа е дијаграм што ја прикажува архитектурата на системот како распоредување на софтверски артефакти до целите.

Дијаграм за распоредување

Дијаграм на пакет

Дијаграмот на пакетот е UML структура. Тоа е дијаграм кој покажува пакети и зависности помеѓу пакетите. Моделните дијаграми покажуваат различни погледи на системот, како што е повеќеслојна апликација - повеќеслоен модел на апликација.

Дијаграм на пакет

Дијаграми на однесување

Овие дијаграми го покажуваат динамичкото однесување или што треба да се случи во системот. На пример, начинот на кој нештата комуницираат една со друга или серија модификации направени на системот низ времето.

Користете дијаграм на случај

Случаите за употреба на функционалните барања за систем се опишани во модел на случај на употреба. Тоа е симулација на околината на системот и очекуваната функционалност.

Користете дијаграм на случај

Дијаграм на активност

Дијаграмите за активности се користат за да се илустрира меѓусебно поврзаниот тек на различни активности. Исто така, вклучува дејства во системот и ги прикажува чекорите вклучени во извршувањето на случајот за употреба.

Дијаграм на активност

Дијаграм на состојбата на машината

Тоа е тип на дијаграм што се користи во UML за да се опише однесувањето на системите. Се заснова на концептот на дијаграми на состојби од Дејвид Харел. Дијаграмите на состојби ги прикажуваат дозволените состојби и транзиции. Ги вклучува настаните кои влијаат на овие транзиции.

Дијаграм на состојбата на машината

Дијаграм за низа

Секвенцискиот дијаграм ја моделира соработката на објектите врз основа на временска секвенца. Тоа покажува како работите се поврзани едни со други во одредено сценарио за употреба.

Дијаграм за низа

Дијаграм за комуникација

Дијаграм за комуникација се користи кога се прикажува секвенционирана комуникација помеѓу ставки. Ги вклучува примарните објекти и нивните односи како главен фокус. Шаблони и стрелки за покажување се користат во комуникациските дијаграми за да се прикаже протокот на пораките.

Дијаграм за комуникација

Дијаграм за преглед на интеракција

Дијаграмот за преглед на интеракција ги дели комплицираните интеракции на системот на поедноставни форми. Тоа покажува низа активности. Сепак, дијаграмите за преглед на интеракција имаат повеќе аспекти отколку дијаграмите за активност. Вклучува интеракција, временски ограничувања и многу повеќе.

Дијаграм за интеракција

Тајминг дијаграм

Однесувањето на објектот/ите е прикажано во временски дијаграм во одредено време. Посебен вид дијаграм на секвенца е временски дијаграм. Оските се префрлаат така што времето се зголемува од лево кон десно.

Тајминг дијаграм

Дел 3. Симболи и стрелки на дијаграмот на UML

Во овој дел, ќе видите различни симболи и стрелки на дијаграмот на UML.

Симболи на дијаграм на UML

Симбол на UML класа

Класите претставуваат многу објекти. Се користи за одредување на атрибутите и функциите на објектот.

Симбол на UML класа

Симбол на објект на UML

Објектот е тип на ентитет што се користи за објаснување на однесувањето и операциите на системот. Ознаките за класата и објектот се исти. Главната разлика е во тоа што името на објектот е секогаш курзивно во UML.

Симбол на објект

Симбол за интерфејс на UML

Сличен на шаблон без специфики за имплементација е интерфејсот. Се прикажува со нотација на круг. Функционалноста на интерфејсот исто така се имплементира кога класата го прави тоа.

Симбол за интерфејс

UML дијаграм стрелки

Здружението

Односот помеѓу две класи се рефлектира во асоцијација. Кога две класи треба да комуницираат, а секоја класа има референца за другата, користете ја стрелката за асоцијација.

Асоцијација стрелка

Агрегација

Агрегирањето додава дополнителни информации за природата на врската и сугерира дека две групи се поврзани.

Агрегација стрелка

Состав

Композицијата ги додава следните детали и имплицира дека две класи се поврзани: во составот, под-објектите се многу зависни од вкупниот број.

Композиција стрелка

Зависност

Со односот на зависност се подразбира дека две компоненти се меѓусебно зависни. Кога методот добива пример од оваа класа како аргумент, тој одразува како една класа комуницира со друга.

Стрела за зависност

Наследство

Кога сакате да покажете дека една класа наследува од друга, користете наследување.

Стрела за наследување

Дел 4. Како да креирате UML дијаграм

Како да креирате UML дијаграм користејќи MindOnMap

Дали сакате да креирате UML дијаграм онлајн, но немате идеја како да започнете? Тогаш, најдобрата алатка што можеме да ви ја понудиме е MindOnMap. Овој креатор на UML дијаграм има многу елементи да понуди при креирање на UML дијаграм. Можете да користите различни форми, внесување текст, поврзувачки линии, стрелки и многу повеќе. Покрај тоа, MindOnMap нуди директен интерфејс, што го прави совршен за сите корисници, особено за почетниците. Можете исто така да пристапите до алатката на сите прелистувачи. Вклучува Google, Mozilla, Edge, Safari и многу повеќе. Алатката е достапна и на мобилни телефони со прелистувачи. Најдоброто нешто овде е што можете бесплатно да го креирате вашиот дијаграм. Покрај тоа, MindOnMap има функција за автоматско зачувување. Тоа значи дека дури и ако случајно го исклучите уредот додека го правите вашиот дијаграм, можете да продолжите без да започнете од првата постапка.

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

Бесплатно преземање

Безбедно преземање

1

Стартувајте го вашиот прелистувач и посетете го MindOnMap веб-страница. Кликнете на Направете ја вашата умствена мапа копче. Потоа, на екранот ќе се појави друга веб-страница.

Дијаграм за почеток
2

На левата страна од интерфејсот, изберете го Ново опција и кликнете на Графикон на текови копче.

Табела на текови Ново
3

Потоа, веќе можете да започнете да креирате UML дијаграм. Одете на левиот интерфејс за да ги видите различните форми под Општо опција. Потоа, ако сакате да ја промените бојата на обликот, одете на Пополнување во боја опција на горниот интерфејс. За да додадете текст во обликот, едноставно кликнете двапати лево на формата и можете да го вметнете текстот.

Обликува текст во боја
4

Откако ќе го креирате UML дијаграмот, можете да го зачувате на вашата сметка со кликнување на Зачувај копче. Кликнете на Споделете опција за копирање и испраќање на врската до други корисници. На крајот, со кликнување на копчето Извоз, можете да го зачувате вашиот дијаграм во различни формати како SVG, DOC, PDF итн.

Сподели Зачувај извоз

Како да креирате UML дијаграм во Visio

Визио е една од програмите што можете да ги користите под Microsoft. Програмата ви овозможува ефективно да креирате UML дијаграм. Сепак, мора да се најавите пред да го користите создавачот на дијаграми UML. Процесот трае толку многу време. Исто така, нуди само 1-месечен бесплатен пробен период. Треба да купите план за претплата за континуирано да го користите креаторот на дијаграми.

1

Лансира Визио на вашиот компјутер. Потоа, побарајте го полето за пребарување за кој било UML дијаграм што сакате да го креирате. Во овој чекор, ќе создадеме a Користете дијаграм на случај.

2

Можете да го користите Симболи и Стрелки на интерфејсот на левиот дел. Кликнете двапати на обликот за да вметнете текст во облиците.

Дијаграм на Визио
3

Кога ќе завршите со креирањето на UML дијаграмот, кликнете на Датотека > Зачувај како мени за да го зачувате UML дијаграмот на вашиот компјутер.

Како да креирате UML дијаграм во Word

Користете Microsoft Word ако сакате офлајн начин да креирате UML дијаграм. Може да понуди различни елементи кои можат да ви помогнат да го креирате дијаграмот. Може да понуди форми, линии, стрелки, линии за поврзување и многу повеќе. Покрај тоа, Word има можност да ги менува боите на секоја форма. Тоа значи дека можете да го направите вашиот UML дијаграм привлечен и задоволувачки. Можете исто така да користите Word за креирање Венови дијаграми. Сепак, Word не нуди UML шаблони за дијаграми, па затоа треба да ги креирате рачно. Исто така, процесот на инсталација е комплициран. За да уживате во неговите целосни карактеристики, мора да го купите софтверот.

1

Лансира Microsoft Word на вашиот компјутер. Потоа кликнете на Празен документ.

2

Ако сакате да вметнете форми и поврзувачки линии/стрелки, одете на Вметнете табот и кликнете на Форми икона. Можете да ја промените бојата на секоја форма од Боја за полнење опција. Потоа, за да вметнете текст во облиците, кликнете со десното копче на обликот и изберете го Додадете текст опција.

3

Одете до Датотека менито и изберете го Зачувај како опција за зачувување од Алатка за дијаграм на UML на работната површина.

Зборовиот дијаграм

Дел 5. Најчесто поставувани прашања за UML дијаграм

1. Како да читате UML дијаграми?

За да прочитате UML дијаграм, мора да ги прегледате неговите компоненти и партиции. Потоа, треба да ја разберете врската помеѓу секое парче содржина. На овој начин, можете да го разберете и овозможите читањето на UML дијаграмот.

2. Која е употребата на UML?

UML дијаграмите имаат многу намени. Одличен е за деловни процеси и работни текови. Покрај тоа, таа е најдобрата замена за дијаграмите на текови.

3. Која е важноста на UML дијаграмот?

Важноста на UML дијаграмот UML дијаграмите може да се користат за визуелизација на проектот пред да се реализира. Но, примарна цел на UML дијаграмите е да им овозможат на тимовите да визуелизираат како ќе функционира проектот. Исто така, како може да помогне на терен, не само во софтверското инженерство.

Заклучок

Ете ти! Сега научивте сè за што треба да знаете UML дијаграми. Покрај тоа, откривте разни видови дијаграми. Го научивте и најдобриот начин да креирате UML дијаграм. Меѓутоа, ако сакате најлесниот начин да креирате дијаграм, користете MindOnMap. Има разбирлив интерфејс и едноставни чекори, совршени за сите корисници.

Направете умствена мапа

Направете ја вашата умствена мапа како што сакате

MindOnMap

Лесен за употреба креатор на мапирање на мислите за визуелно да ги нацрта вашите идеи онлајн и да инспирира креативност!